Perioada de recuperare a TVA de catre firme a crescut cu peste 3 luni in acest an

Data publicarii: 27-10-2009 | Finante-Banci

Perioada de recuperare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de catre companii a crescut cu peste trei luni in acest an comparativ cu termenele din anii precedenti, ceea ce mareste dificultatile firmelor si contribuie semnificativ la cresterea numarului de falimente, conform datelor R & M Audit.

"Rambursarea TVA-ului este o sursa importanta de lichiditati, avand in vedere ca, de la inceputul crizei si pana in prezent, finantarea a devenit din ce in ce mai greoaie, afectand nu numai investitiile companiilor, ci in primul rand derularea operatiunilor zilnice. Intarzierile foarte mari inregistrate de catre firme la recuperarea TVA-ului contribuie in mod semnificativ la cresterea numarului de falimente, intarind astfel si mai mult criza pe care o traversam", a declarat Mirela Serban, managing partener al companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R & M Audit.

Legislatia actuala prevede rambursarea TVA pentru sume mai mari de 5.000 lei si recuperarea valorii taxei pe baza cererii exprimate de contribuabil. Conform Codului de Procedura Fiscala, reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) trebuie ca, in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii, sa realizeze controlul in urma caruia sa avizeze sau nu rambursarea taxei.

Conform legii, controlul nu trebuie sa dureze mai mult de 30 de zile, iar dupa finalizarea sa, sumele solicitate la rambursare sunt acceptate si aprobate. Contribuabilul ar trebui sa incaseze banii in termen de 30 de zile de la data semnarii procesului verbal de control, precizeaza R & M Audit, care semnaleaza ca, in realitate, perioada de rambursare dureqaza mult mai mult.

"In plus, pe langa faptul ca termenele sunt cu mult depasite, contribuabilul nici macar nu poate afla din timp cu ce intarziere isi va primi banii si nu poate planifica nici o plata ulterioara la care sa ii foloseasca", a afirmat Serban.

Chiar daca informatiile privind stadiul de solutionare a deconturilor sunt publicate pe pagina de internet a ANAF, aceasta contine doar o programare privind rambursarile de realizat pe luna in curs.

Potrivit planului de rambursare a TVA pus la punct de Ministerul Finantelor, decontarea lunara efectiva se realizeaza la trei termene fixe, respectiv pe 4, 24 si 29 ale lunii, iar 80% din suma lunara stabilita la nivel national stinge deconturile cele mai vechi, iar 20% din suma este alocata deconturilor care se apropie de limita termenului legal de 45 de zile.

In august, ultima luna pentru care ANAF a publicat cifre detaliate, Agentia a rambursat TVA de 1,2 miliarde lei, din care 729,6 milioane lei au fost restituite efectiv, iar 467,7 milioane lei au fost compensate cu alte obligatii bugetare restante, deja existente sau acumulate in august.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: