Noua din zece romani sustin ca saracia este o problema larg raspandita in tara

Data publicarii: 27-10-2009 | Actualitate

Romania s-a clasat pe locul al treilea in Uniunea Europeana (UE), dupa ponderea celor care sustin ca saracia este o problema larg raspandita in tara lor, de 90%, inaintea sa fiind Ungaria si Bulgaria, potrivit unui Eurobarometru publicat de Comisia Europeana (CE).

Astfel, 96% dintre unguri si 92% dintre bulgari considera ca saracia este foarte raspandita, in timp ce in Danemarca, Cipru si Suedia mai putin de patru din zece persoane - respectiv 31%, 34% si 37% - cred ca saracia este extinsa in proportie semnificativa in tara lor.

Pe ansamblul UE, trei din patru europeni (73%) considera ca saracia este o problema larg raspandita in tara lor.

Potrivit Eurobarometrului, 25% din populatia Romaniei este vulnerabila la fenomenul saraciei, ceea ce reprezinta cel mai mare nivel din UE. In schimb, sub 10% din populatia Olandei si Cehiei prezinta risc de saracie.

Eurobarometrul prezinta imaginea sumbra a celor aproape 80 de milioane de persoane - respectiv 16% din populatia UE - care traiesc sub pragul saraciei si care se confrunta cu dificultati serioase legate de accesul la un loc de munca, la locuinta, la servicii sociale si financiare.

Motivele principale ale saraciei tin de rata ridicata a somajului potrivit opiniei a 52% dintre cei intervievati in cadrul sondajului, si de remuneratia insuficienta (49%). Alte cauze se refera la prestatiile sociale si pensiile insuficiente (29%), precum si costul excesiv al unor conditii de locuire decente (26%).

Totodata, lipsa educatiei, a formarii si a competentelor profesionale (37%), precum si saracia "mostenita" (25%) ori toxicomania (23%) sunt cauzele personale cel mai des invocate ale saraciei.

Mai mult de jumatate dintre europeni (56%) cred ca somerii sunt cei mai expusi saraciei, in timp ce 41% considera ca persoanele in varsta sunt cele mai vulnerabile, iar 31% ii mentioneaza pe cei cu un nivel scazut de educatie, de formare profesionala sau cu competente reduse.

"Aceste rezultate demonstreaza ca europenii sunt foarte constienti de problemele legate de saracie si de excluziunea sociala cu care se confrunta societatea contemporana si doresc sa vada o actiune mai sustinuta in combaterea lor. In timp ce majoritatea oamenilor considera ca guvernul lor este principalul responsabil in aceasta privinta, trei sferturi dintre cetateni asteapta in acelasi timp ca Uniunea Europeana sa-si asume un rol important", a declarat comisarul european pentru afaceri sociale Vladimir Spidla.

Aproximativ noua europeni din zece (87%) sunt convinsi ca saracia reduce sansele de acces la locuinte decente, iar opt persoane din zece considera ca saracia limiteaza accesul la un nivel superior de educatie. Aproape trei sferturi dintre cei chestionati (74%) sunt de parere ca saracia are efect negativ asupra sanselor de a gasi un loc de munca.

In plus, 60% dintre europeni cred ca este afectat accesul la educatia scolara elementara, iar 54% considera ca saracia limiteaza capacitatea de a mentine o retea de prieteni si cunostinte.

In medie, 89% din europeni afirma ca este nevoie de o interventie urgenta din partea guvernelor tarilor lor pentru a aborda problema saraciei, peste jumatate dintre cetatenii UE (53%) sustinand ca principala responsabilitate in combaterea saraciei revine guvernelor tarilor lor.

Potrivit Eurobarometrului, rolul UE in combaterea saraciei, este considerat "foarte important" de 28% dintre respondenti, iar "destul de important", de 46% dintre acestia.

UE dispune de fonduri pentru activitati de prevenire si combatere a saraciei si excluziunii sociale, de exemplu prin Fondul Social European (10% din bugetul anual al UE) si programul Progress, care are un buget de circa 100 milioane euro pe an.

Eurobarometrul privind saracia si excluziunea sociala a fost realizat intre 28 august si 17 septembrie 2009, fiind intervievati in medie 27.000 de cetateni din toate statele UE.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: