20.000 de romani s-au trezit ieri cu cardurile blocate. Afla daca esti in pericol

Data publicarii: 28-10-2009 | Finante-Banci

Bancile au inceput de ieri sa blocheze cardurile clientilor care au calatorit in acest an in Spania din cauza unor suspiciuni de fraudare transmise de operatorii internationali Visa si MasterCard. Masura impusa pentru protejarea posesorilor de carduri a facut ca fiecare banca sa-si aleaga modul in care le comunica clientilor decizia luata.

Conform calculelor Gandul, ar putea fi vorba de cel putin 20.000 de romani afectati de aceasta masura, luand in calcul estimarile facute de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), potrivit carora in acest an, numarul turistilor romani care vor merge in vacanta in Spania se ridica la 40.000.

Oficialii Bancii Comerciale Romane (BCR) s-au multumit sa comunice la solicitarea Gandul ca "masura vizeaza cateva mii de carduri emise de banca si care au fost folosite in Spania la comercianti sau la retragerea de bani de la ATM-uri".

Ce metode au ales bancile pentru a-si informa clientii

Posesorii de carduri ING Bank care au facut tranzactii in Spania in acest an au fost contactati telefonic de angajatii bancii si li s-a comunicat ca din motive de securitate contul le-a fost blocat, dar ca li se va emite un alt card, pe care il pot ridica in sapte zile calendarisice, gratuit. BCR a ales in schimb o alta metoda de a-si informa clientii: transmiterea de mesaje scrise pe telefon prin care acestia sunt anuntati ca accesul la cont este blocat si li se dau numerele de telefon de unde pot obtine mai multe informatii. Dar pentru a putea vorbi cu un angajat al bancii, unii clienti au incercat chiar si o ora, fara a fi preluati de cineva.

Dupa ce clientii reusesc totusi sa obtina mai multe informatii, acestia sunt indrumati catre orice sucursala BCR pentru a completa o cerere de reinnoire a cardului pe care il pot ridica dupa zece zile, tot gratuit. "Blocarea cardurilor nu ii impiedica pe posesorii acestora sa aiba acces la banii lor, pana intra in posesia noului card, acestia putand efectua operatiuni in unitatile BCR. Preschimbarea cardurilor se va face gratuit", a declarat la solicitarea Gandul Igor Zganjer, directorul executiv al Directiei Carduri din cadrul BCR.

Integral in Gandul