Firmele de asigurari scumpesc politele RCA cu pana la 30%, incepand de anul viitor

Data publicarii: 28-10-2009 | Auto

Asigurarile obligatorii de raspundere civila auto (RCA) se vor scumpi la anul cu aproximativ 30%. Pe fondul pierderilor inregistrate de companiile de asigurari autohtone pe clasa auto in ultimii ani, asiguratorii sustin ca scumpirea RCA-urilor este o masura impusa de conditiile din piata. Mai ales ca dauna medie a inregistrat o crestere de pana la 30%, iar costul unei daune ajunge sa fie de doua-trei ori mai mare in Romania in comparatie cu alte tari.

Politele de raspundere civila auto (RCA) vor cunoaste anul viitor o majorare de tarife cuprinsa intre 25% si 30%, comparativ cu 2009, a declarat pentru ,,Financiarul" Catalin Stroe, directorul diviziei de vanzari alternative din cadrul Asirom Vienna Insurance Group. Cresterea primelor la asigurarile RCA este normala, a adaugat reprezentantul Asirom VIG, in conditiile in care dauna medie calculata pentru aceasta clasa de asigurari a crescut cu 30%.

Mai mult decat atat, Adrian Marin, seful Directiei Asigurari Generale a Generali Asigurari, a declarat ca in prezent cele mai multe societati de asigurare se afla in imposibilitatea de a-si acoperi daunele pe care le au de platit, ceea ce face ca o majorare a primelor RCA in 2010 sa fie mai mult decat sigura. Reprezentantul Generali spune ca nu vede nicio companie de asigurari de pe piata autohtona care sa fie capabila sa isi pastreze tarifele la nivelul din prezent, scumpirea politelor RCA fiind un lucru impus de conditiile din piata. 

Niveluri de prima segmentate

In privinta nivelului la care vor creste primele RCA in 2010, reprezentantul Generali Asigurari ne-a declarat ca este destul de greu de anticipat. Desi in unele medii s-a pomenit deja despre o crestere cu 40% comparativ cu anul in curs, Adrian Marin spune si in anii anteriori s-au vehiculat procente semnificative in privinta avansului tarifelor RCA, dar ca piata si concurenta i-au silit pe asiguratori sa limiteze scumpirea exacerbata a produselor pe care le vand.

Desi tarifele asigurarilor RCA sunt mai mici in Romania comparativ chiar si cu celelalte tari din Europa Centrala si de Est (CEE), nivelul de trai actual si veniturile populatiei nu permit societatilor de asigurari sa aplice scumpiri foarte mari politelor obligatorii de raspundere civila auto. Iar in privinta primelor pe care Generali le va aplica incepand cu anul viitor, reprezentantul societatii de asigurari spune ca deocamdata este greu de realizat o estimare foarte precisa, in conditiile unor tarife foarte segmentate.

Ultimele norme ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu privire la subscrierile de polite RCA vor fi emise in data de 15 noiembrie. Tot atunci se vor definitiva si reglementarile privind introducerea sistemului bonus-malus si modul in care se va tine seama de istoricul accidentelor produse de fiecare conducator auto.

Integral in Financiarul