Basescu: Am un sentiment de revolta ca la Eximbank nu se aplica Legea salarizarii unice

Data publicarii: 28-10-2009 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca "nu este posibil" ca la o banca alimentata de la bugetul de stat, Eximbank, directorul- om politic -sa primeasca un salariu de aproximativ 25.000 de euro pe luna,afirmand ca are "un sentiment de revolta" ca aici nu se aplica Legea salarizarii unice.

Discutia in timpul careia presedintele a facut aceste afirmatii a plecat de la necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare. "Nu spune nimeni 'Dati afara o mie sau zece mii sau cincizeci de mii'. Ni se spune un singur lucru, pe buna dreptate, si noi trebuie sa-l facem, caci am ajuns cu cheltuielile aparatului bugetar la 9,5% din PIB. Suntem tara cu aproape cea mai mare cheltuiala din PIB pentru functionari, 1.400.000 (de functionari, n.r.). ...Aici este si armata, aici sunt si Internele, aici e si sanatatea, aici este si educatia, deci nu mai raman atat de multi functionari. Deci discutam de o tara cu circa 400.000 de functionari in administratia locala si administratia centrala cand ne referim la functionari, ca nu putem spune ca trebuie sa dam afara doctori si asistente medicale, ca nu avem suficienti, nu putem spune 'dam afara dascali', ca n-avem suficienti(..) nu putem spune 'dam afara politisti', ca n-avem suficienti pentru mentinerea ordinii publice, deci va trebui sa reducem cheltuielile nu numai dand afara personal bugetar, ce avem excedent ar trebui taiat si ordonat", a explicat Traian Basescu la o emisiune electorala de la Kanal D.

Presedintele a adaugat ca Legea pe care Guvernul si-a asumat raspunderea de reducere a numarului agentiilor - peste 100 de agentii - "care erau doar create pentru clientela politica", ar trebui sa intre in vigoare, pentru a putea fi "aplicata imediat". "Sunt 9.000 de functionari acolo care nu au de ce sa serveasca sub steagul aparatului bugetar. Dar avem si alte metode de a reduce cheltuielile, spre exemplu ceea ce a facut Guvernul Boc: a spus 'Fratilor, sunt 230.000 de pensionari de lux, cei care nu au contribuit pe cat au pensiile, foarte bine, intra in vigoare legea si nu mai avem pensionari de lux'. Sunt peste nu stiu cate zeci de mii de functionari de lux, de data aceasta, care au ajuns cu sefii de agentii pana la 25.000, 30.000 de euro, reducem si asta, venim cu toti la salarii de funtionari publici si veti vedea ca de la 1 (ianuarie, n.r.), dupa ce vor intra in vigoare legile, se vor schimba lucrurile", a mai declarat Basescu.

Moderatorii emisiunii au intervenit, subliniind ca sunt si situatii care "au scapat" de la aceste reglementari legale privind salarizarea si reducerea cheltuielilor.

"Va spun eu unde am un sentiment de revolta ca s-a scapat, la Eximbank, la domnul Costea s-a scapat. Dar nu e vorba de domnul Costea, o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior, se duce un om politic acolo si are circa 25.000 de euro salariul pe luna. Nu este posibil, cand acea banca este alimentata cu bani de la bugetul de stat. Deci si Eximbank-ul trebuie sa ramana in regimul institutiilor statului", a spus Basescu. Presedintele Eximbank este Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD Mircea Geoana, iar functia a fost obtinuta de PSD in urma negocierilor politice cu PDL, la formarea Guvernului Boc.

Referitor la BNR, presedintele a explicat faptul ca acestei institutii nu i se pot aplica aceleasi prevederi legale, intrucat Banca Nationala nu este in circuitul economic romanesc. "BNR este, in momentul de fata, in sistemul bancar european, in sistemul bancilor nationale europene, este o banca in care nu poti sa pui bugetari si este, cred eu, echitabil, pentru ca acolo nu s-au facut exagerari, pentru ca eu stiu veniturile celor din Banca Nationala, sunt decente. Banca Nationala sa ramana cea care nu este incadrata in salariul de functionar si n-ar fi deloc rau", a spus Basescu.

NewsIn