Norvegia este prima tara din Europa care majoreaza dobanda cheie de la inceputul crizei

Data publicarii: Astazi, 28-10-2009 | International

Norvegia a devenit prima tara din Europa ce a majorat dobanda cheie de la inceputul crizei economice mondiale, economia revenind mai rapid decat estimau analistii, relateaza AFP.

Banca centrala, Norges Bank, a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,50%, in conformitate cu asteptarile, incepand prima etapa a redresarii treptate a politicii monetare.

"Activitatea economiei Norvegiei s-a revigorat mai repede decat se anticipa", a declarat Svein Gjedrem, guvernatorul bancii centrale.

Dupa o scurta recesiune, Norvegia, ce este unul dintre principalii exportatori de hidrocarburi din lume, a revenit pe crestere in al doilea trimestru al acestui an.

Datorita masurilor de relansare ale guvernului, ce detine un imens fond suveran alimentat de veniturile din petrol, precum si in urma reducerii dobanzilor la un nimim istoric si a puterii investitiilor petroliere, cele mai multe sectoare economice sunt pe verde.

Excluzand sectorul petrolier si al transportului maritim, Norvegia urmeaza sa afiseze o crestere de 2,1% in 2010, potrivit estimarilor oficiale. Rata somajului din Norvegia, stat ce nu face parte din Uniunea Europeana, era de 2,7% in luna septembrie, cea mai redusa din Europa.

Inaintea Norvegiei, alte doua tari industrializate au majorat dobanda cheie de la inceputul crizei mondiale: Israelul, la finele lunii august, si Australia, la inceputul acestei luni.

In zona euro, dobanda de politica monetara ramane la 1%, cel mai mic nivel din istorie, in timp ce in Statele Unite, Federal Reserve a mentine dobanda cheie aproape de zero.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: