Sumele cerute de proprietari pentru inchirierea locuintelor de lux din Baneasa, Snagov si Pipera au cunoscut cele mai mari deprecieri

Data publicarii: 29-10-2009 | Imobiliare

Departe de zbuciumul declansat de programul "Prima casa", dar in directa legatura cu situatia general economica din tara, segmentul locuintelor de lux a cunoscut una dintre cele mai mari contractii de pe piata chiriilor din tara. In mare parte, evolutia pietei chiriilor la locuintele de lux si a celor aflate in zonele de top din Capitala a urmarit trendul general, respectiv reducerea numarului de tranzactii si scaderea chiriilor.

Pe piata chiriilor, segmentul de lux in 2009 a resimtit puternic efectele crizei. Totusi, in comparatie cu cea a vanzarilor, unde timp de cateva luni ne-am confruntat cu un blocaj al tranzactiilor, activitatea de inchiriere a simtit un oarecare dinamism. "Piata nu este blocata si, mai mult decat atat, exista  un proces de relocare de la mai scump la mai ieftin, determinat tocmai de scaderea bugetelor de inchiriere si mai ales de rigiditatea manifestata de unii proprietari", spune brokerul Bogdan Barbulescu de la compania Regatta.

Insa aceasta dinamica a tranzactiilor a fost posibila gratie principalului efect pe care l-a avut criza asupra pietei - diminuarea chiriilor. Daca facem o comparatie intre nivelul de inchiriere din aceasta perioada si perioada similara a anului 2008, vom observa ca rezulta o scadere pe piata inchirierilor intre 10% si 40%, in functie de amplasare sau amenajari, explica Bogdan Barbulescu.

Zonele cele mai cautate, in topul reducerii

Desi nivelul chiriilor pentru segmentul mediu si submediu a inregistrat diminuari substantiale, aceasta reducere este mica in comparatie cu contractia suferita pe piata chiriilor de lux. Astfel, daca in zonele de cartiere (Drumul Taberei, Colentina, Pantelimobn, Berceni) chiriile s-au redus in ultimele 12 luni cu cel mult 35%, in cazul segmentului de lux procentul poate ajunge si la 58%.

Cele mai mari diminuari ale chiriilor au fost observate in zone traditional scumpe - Dorobanti-Beller, Herastrau, Cismigiu, Victoriei, Universitate si Unirii. In aceste zone chiriile la garsoniere si apartamente ori chiar vile s-au diminuat cu peste 35%. Vedetele incontestabile ale crizei au fost garsonierele cu vedere la Cismigiu, chiria perceputa fiind mai redusa cu peste 40%, apartamentele cu doua camere din Piata Alba Iulia (-42,7%), cele cu trei camere de la Universitate si Radu Beller, cu scaderi ale chiriilor cu 44%, respectiv 57% si apartamentele cu trei camere din zona Victoriei (-44%-58%) si Universitate (-47%).

Integral in Financiarul