Investitorii locali vor fi putin tentati sa subscrie la majorarea Erste, din cauza pretului

Data publicarii: 31-10-2009 | Finante-Banci

Investitorii autohtoni vor fi putin tentati sa participe la majorarea de capital pe care o lanseaza luni Erste Group, deoarece pretul din oferta nu este cu mult sub cotatia din piata si, pe de alta parte, "majorarile de capital si-au pierdut din farmec", sustin analistii chestionati de NewsIn.

Grupul bancar austriac Erste, actionar majoritar al BCR, a anuntat joi seara ca va lansa in 2 noiembrie o majorare de capital de pana la 1,65 miliarde euro, la care pot subscrie si investitorii de la Bucuresti, in vederea cresterii indicilor sai de capital si a imbunatatirii structurii capitalului.

"Suma este destinata consolidarii bazei de capital si nu rascumpararii titlurilor emise pentru statul austriac, deci fundamentele majorarii sunt bune. O parte din oferta se va face prin plasament privat si putem spune ca acea parte va fi aproape sigur subscrisa. Deja actionarul Caixa a confirmat participarea la majorare. Iar, daca ne uitam cine sunt administratorii ofertei (Goldman Sachs, JP Morgan) si co-administratorii (Citigroup, Credit Suisse, UBS) vedem numai nume mari, ceea ce aproape ca garanteaza o rata mare de subscriere, prin clientii lor", explica analistul Prime Tranaction, Paul Brendea.

Criteria CaixaCorp, vehicul de investitii al bancii spaniole La Caixa, a anuntat vineri ca va investi pana la 687 milioane euro in majorarea de capital anuntata joi noapte de Erste Group, operatiune in urma careia aproape ca isi dubleaza detinterea in banca austriaca, la 9,9%.

Erste Group va emite pana la 60 de milioane de noi actiuni, pretul preconizat al ofertei fiind de 27,50 euro/actiune, de la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi a Bursei din Viena, iar pretul maxim al ofertei va fi de 32 euro/actiune. Daca toate actiunile vor fi subscrise de investitori, banca va strange din piata 1,65 miliarde euro.

In privinta interesul investitorilor romani pentru a participa la aceasta operatiune, el depinde de pretul actiunilor EBS in perioada derularii ofertei, dar, potrivit lui Brendea, "vor fi si investitori locali care sa investeasca pe termen lung".

Pe de alta parte, pe termen scurt, participarea la aceasta majorare de capital nu este foarte atractiva, tinand cont de pretul la care se tranzactioneaza in prezent o actiune Erste. Astfel, la ora inchiderii sedintei BVB de vineri, un titlu EBS era cotat la Viena la 27,90 euro, cu doar 0,40 euro mai mult decat pretul preconizat din oferta.

"Paguba unui investitor daca nu participa la majorarea de capital va fi destul de mica, pentru ca actiunea se tranzactioneaza in prezent la un pret raportat la valoarea contabila de circa 0,9, iar pretul de piata este in prezent cu putin mai mare decat cel anuntat in oferta", apreciaza Marius Muresan, analist la STK Financial.

De asemenea, Paul Brendea nu crede ca va fi o rata mare de participare din partea investitorilor locali, intrucat "majorarile de capital social si-au pierdut din farmec in ultimii doi ani, acum se vanzeaza cu precadere miscarile pe termen scurt".

In privinta evolutiei cotatiei Erste ca urmare a derularii majorarii de capital, ea se va corela in continuare cu piata de capital din Statele Unite, "desi e posibil sa vedem unele miscari de curs influentate si de aceasta oferta", apreciaza Brendea.

Erste Group Bank are in vedere, in urma acestei majorari, consolidarea bazei de capital. Capitalul total al bancii, incluzand participatiile minoritare si capitalul de participare, ar urma sa creasca de la 14,1 miliarde euro la 15,7 miliarde euro. De asemenea, indicele de baza de rang 1 (core Tier 1 ratio) va creste de la 6,5% la 7,8%, iar indicele de rang 1 (Tier 1 ratio) ar urma sa urce de la 7,4% pana la 8,8%.

"Pe termen lung, faptul ca Erste isi intareste baza de capital (tier I - n.r.), va avea un impact pozitiv asupra cotatiei, deoarece investitorii vor percepe banca ca fiind mai putin riscanta, daca majorarea va fi subscrisa in totalitate", e de parere Muresan.

Data de inregistrare a drepturilor de subscriere pentru noile actiuni este 30 octombrie, iar perioada de oferta incepe in 2 noiembrie si se incheie in 17 noiembrie.

Investitorii de retail din Austria, Republica Ceha si Romania care depun ordinele de cumparare pentru noile actiuni la Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG, la bancile de economii din Austria (osterreichische Sparkassen), la Central European e-Finance AG, Česka spořitelna, brokerjet Česke spořitelny sau BCR au garantata o alocare preferentiala a unui numar de maxim 700 de noi actiuni, "sub conditia ca acestea sa ramana disponibile dupa exercitarea drepturilor de subscriere", precizeaza Erste.

Totodata, Erste a raportat joi seara un profit net de 720,1 milioane euro, pentru primele noua luni din 2009, nivel la jumatate fata de cel din aceeasi perioada din 2009, de 1,463 miliarde euro. Fara a lua in calcul veniturile din vanzarea afacerilor de asigurari in 2008, profitul net din primele noua luni ale anului trecut a fost de doar 861,7 milioane euro, baza de comparatie la care scaderea castigului ar fi de 16,4%.

In schimb, profitul operational al grupului bancar austriac a atins in primele noua luni din acest an nivelul record de 2,78 miliarde euro, in crestere cu 26,6% fata de perioada echivalenta a anului trecut.

Actiunile Erste Group (EBS) se tranzactioneaza pe trei burse (Viena, Praga si Bucuresti), iar potrivit cotatiei de la inchiderea sedintei de joi la Bursa din Viena, de 27,50 euro/actiune, capitalizarea grupului se ridica la 8,74 miliarde euro. Actiunile Erste s-au scumpit joi cu 7%.

Valoarea de piata a Erste a crescut de peste patru ori fata de nivelul minim atins in 24 februarie, de 6,84 euro/actiune, la care capitalizarea bancii era de sub 2,2 miliarde euro.

NewsIn