FMI avertizeaza ca abia dupa scaderea somajului se va putea vorbi de relansarea reala a economiei

Data publicarii: 31-10-2009 | International

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a apreciat revenirea pe crestere economica a Statelor Unite, dar a atentionat ca doar scaderea somajului va semnala sfarsitul crizei globale, relateaza AFP.

"Este o veste buna (cresterea economica din SUA n.r.), dar cred ca vom putea trambita victoria abia cand somajul va scadea. Nu trebuie sa revenim la modul obisnuit de derulare a afacerilor", a spus Strauss-Kahn, adaugand ca va mai dura cateva luni pana cand somajul va scadea.

"Cresterea revine, dar decalajul dintre redresarea economica si scaderea somajului va dura intre 10 si 12 luni. In urmatorul an vom vedeam o crestere a somajului, deci nu putem spune ca s-a termiant criza. Din contra, trebuie sa continuam masurile de sustinere a economiei", a mai spus seful FMI.

La inceputul lunii octombrie, Strauss-Kahn spunea ca planurile masive anticriza ar trebui sa inceapa sa fie retrase cu doua-trei luni inainte de varful anticipat al somajului. SUA a iesit din recesiune in cursul verii, insa economia sa este departe de a fi restabilita in totalitate, in pofida unei cresteri peste asteptari in trimestrul al treilea.

Potrivit cifrelor publicate joi de departamentul de comert de la Washington, produsul intern brut (PIB) al SUA a avansat in trimestrul al III-lea cu 3,5% fata de trimestrul similar din 2008.

Seful FMI a mai indemnat la prudenta si in ce priveste sistemul financiar. "Nu cred ca vom mai vedea o prabusire a institutiilor financiare in urmatoarele luni, dar niciodata nu trebuie sa spunem niciodata", a atentionat Strauss-Kahn.

NewsIn