Cetatenii UE isi pot plati de luni facturile prin debit direct dintr-un cont deschis in alta tara

Data publicarii: 31-10-2009 | Finante-Banci

Uniunea Europeana continua armonizarea sistemelor sale de plata, prin lansarea de luni sistemului european de debit direct, prin care facturile la utilitati dintr-o tara ar putea fi achitate dintr-un cont bancar deschis in alta tara, a carui implementare va fi insa progresiva, potrivit AFP.

Franta se numara printre tarile care au anuntat ca-l vor utiliza abia din noiembrie 2010, data limita la care trebuie sa fie disponibil in intreaga zona euro. Prin acest sistem, un client poate autoriza ca operatorul de telefonie, furnizorul de electricitate si compania de asigurari sa fie platiti direct de banca.

Sistemul este folosit in mod curent in Europa, insa numai la nivel national. Odata cu aplicarea acestui sistem facturile vor putea fi achitate si din conturi din alt stat european, cu conditia ca platile sa fie facute in euro.

Sistemul va permite efectuarea de plati in afara frontierelor si plata facturilor in euro din orice cont bancar european, fie ca tara de emitere a acestora se afla sau nu in zona euro.

Pentru tarile care au alta moneda decat euro, trecerea la acest sistem a fost stabilita pentru 2014.

NewsIn