Treichl (Erste): Romania pare sa nu-si poata face curatenie in propria ograda in plan politic

Data publicarii: 31-10-2009 | Actualitate

Romania "pare sa nu-si poata face curatenie in propria ograda" din punct de vedere politic, desi are un potential economic ridicat, datorita fondurilor "incredibile" pe care le-ar putea atrage si folosi pentru a contracara efectele crizei, a spus directorul general al Erste Group, Andreas Treichl.

"Romania este un caz special (intre statele din Europa Centrala si de Est, n.r.). Nivelul datoriei acestui stat este foarte redus si ar putea atrage o cantitate incredibila de fonduri pentru a combate criza, dar din punct de vedere politic pur si simplu nu-si poate face curatenie in propria ograda", a raspuns Treichl, intrebat despre perspectivele statelor din regiune, in cadrul conferintei de presa pentru prezentarea rezultatelor financiare ale grupului Erste.

El a subliniat ca exista particularitati in cazul fiecarei economii central sau est-europeana si "va fi interesant de vazut ce se va intampla in urmatoarele trimestre si cum vor reactiona economiile nationale".

"Exista situatii specifice, (evolutia unui stat, n.r.) depinde si de situatia politica. Uitati-va la Ungaria, de exemplu. Arata cat de repede se poate schimba perceptia asupra unui stat", a mai spus Treichl.

Totodata, directorul general al Erste Bank a afirmat ca varful crizei a fost depasit, desi conditiile raman dificile.

"Cred ca situatia se va imbunatati in 2010, va exista crestere economica in regiune, dar va fi slaba. Nu cred ca aceasta crestere economica va fi suficient de puternica pentru a duce la iesirea din criza. Mediul ramane dificil, inclusiv in termeni de costuri de risc, dar cred ca varful crizei a trecut", a explicat Treichl.

BCR, lider al pietei bancare in Romania si parte a grupului Erste, a raportat pentru primele noua luni din 2009 un profit in scadere cu 43,9% fata de perioada similara din 2008, de 699,5 milioane lei (166,1 milioane euro), pe fondul cresterii de aproape 4 ori a costurilor legate de risc, la 1,5 miliarde lei.

Astfel, profitul obtinut in trimestrul al treilea al acestui an de BCR este de 92,7 milioane lei (22 milioane euro), fata de nivelul record de 1,25 miliarde lei (341,5 milioane euro) in intervalul iulie-septembrie din 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: