Oamenii de afaceri sunt disperati: Finantele returneaza TVA chiar si cu un an intarziere

Data publicarii: 03-11-2009 | Afaceri

Multe firme sunt in prag de faliment deoarece statul nu le ramburseaza la timp TVA-ul, nu le plateste medicamentele compensate si sumele rezultate din alte obligatii. Acesti bani ar fi trebuit sa fie o sursa importanta de lichiditati pe timp de criza. Intarzierile la returnarea TVA-ului dureaza de anul trecut, iar pe piata cerealelor s-a ajuns la un blocaj de 100 de milioane de euro, care pune in pericol activitatea a peste 18.000 de agenti economici.

Statul se dovedeste a fi cel mai prost partener de afaceri pentru agentii economici, deoarece le achita cu foarte mare intarziere banii datorati. Astfel, recuperarea TVA-lui pune probleme serioase in desfasurarea activitatii firmelor romanesti. Potrivit R & M Audit, termenul mediu de recuperare a taxei pe valoarea adaugata a crescut in acest an cu cel putin trei luni fata de anii precedenti. Cum intarzierea se suprapune peste criza economica, multe firme se afla la un pas de faliment deoarece au pierdut o sursa importanta de lichiditati.

Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), arata ca Ministerul Finantelor nici macar nu a mai publicat date in ultimele luni despre returnarea TVA-ului, chiar de cand instabilitatea de pe scena politica s-a accentuat. "Deocamdata constatam ca, de cand s-a intrat in instabilitate si de cand avem un Guvern demis interimar, a disparut din raportarea Ministerului Finantelor situatia la zi cu deconturile TVA. Ultima informatie era din august, asa ca nu mai stim cu stam. Nu ni se dau date privind arieratele, privind datoriile statului.

Daca Ministerul Finantelor mentine o asemenea opacitate, ne e greu sa ne pronuntam", spune secretarul general al AOAR, Cristian Parvan. Din informatiile asociatiei, sunt mari sincope in achitarea obligatiilor de catre stat. Un domeniu in care situatia este foarte delicata din cauza implicatiilor sociale este cel farmaceutic, deoarece aici nu s-au mai facut plati din luna iulie. "Daca e o firma cu mai multe activitati, cu ce realizeaza la una compenseaza ce se pierde la alta. Daca e o firma mica, atunci va avea probleme", a precizat Cristian Parvan. In domeniul constructiilor, sumele datorate de stat nu depasesc 10% fata de inceputul anului, cand se ridicau la doua miliarde de euro. Cu toate acestea, chiar daca sunt mici, datoriile pot fi folosite ca pretext pentru a cere insolventa unei firme.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: