Performantele angajatilor, influentate mai mult de atitudinea sefului decat de criza

Data publicarii: 04-11-2009 | HR/Cariere

"Atitudinea managerilor poate influenta negativ performantele angajatilor mai mult decat masurile anticriza legate de disponibilizari si reduceri de salarii, considera Rares Manolescu, senior manager in cadrul Human Invest.

Un angajat, mai ales unul valoros, nu poate sa faca perfomanta daca se simte oprimat de catre seful lui. In plus, un sef e un exemplu pentru angajati, orice atitudine negativa va fi preluata, macar in parte, si de ceilalti", a explicat Manolescu. Potrivit lui Manolescu, influenta unui manager asupra bunului mers al companiei este mai puternica decat cea a unui context economic general. "Managerii fac parte dintr-o companie si influenteaza fundamental mersul acesteia. Daca un manager, in acest context economic, nu este orientat spre optimizare, ci spre actiuni subversive, atunci va influenta in rau compania respectiva mai pregnant decat actuala recesiune", considera Manolescu.
Frica de a nu fi inlocuit de un subordonat mai bun este unul dintre motivele care-i fac pe sefi sa nu fie onesti in relatiile cu angajatii si sa nu-i ajute pe acestia, potrivit lui Manolescu.

"Unii manageri, mai ales cei mai in varsta, pastreaza inca mentalitati din perioada comunista si isi trateaza subordonatii ca pe niste simpli executanti, fapt ce influenteaza negativ mediul de lucru", a afirmat Manolescu. Acesta a vorbit si despre irationalitatea acestei frici, in conditiile in care, in majoritatea companiilor, un bun specialist va fi promovat doar daca are aptitudini manageriale.

Responsabilitate, comunicare si onestitate, calitati-cheie

Un alt factor important in formarea unui mediu de lucru pozitiv, motivant pentru angajatii care vor sa faca performanta, este credibilitatea sefului. "Daca un sef una spune si alta face, isi va pierde credibilitatea in fata angajatilor si va influenta negativ performanta acestora. La fel si in cazul in care nu e capabil sa-si recunoasca greseala", a explicat Manolescu.

Un alt exemplu de atitudine negativa a managerilor care influenteaza negativ performanta angajatilor este lipsa curajului de a cere feedback si sfatul in diverse aspecte legate de actul de conducere. "Un sef trebuie sa stie sa ceara feedback de la angajati si sa-i implice in actul de conducere, sa-i trateze ca pe niste parteneri. Pentru ca un sef ar trebui sa stie ca performanta sa depinde de performanta oamenilor pe care ii are in subordine", a afirmat Manolescu.

Reprezentantul Human Invest considera ca o alta problema a managerilor este pasarea responsabilitatii la nivelul superior de conducere. "Un manager trebuie sa fie constient de responsabilitatile sale, sa stie ce are de facut, altfel nici angajatii nu o sa se comporte responsabil", considera Manolescu.

Integral in Business Standard

Ultimele stiri pe BankNews.ro: