Pandemia AH1N1 ar fi putut aduce Romaniei sute de milioane de euro din exportul de vaccinuri

Data publicarii: 04-11-2009 | Actualitate

"Mexicana", "Porcina", "Hibrid" sau "Noua", gripa provocata de virusul AH1N1 ar fi putut aduce in vistieria statului roman sute de milioane de euro. Acest lucru ar fi fost posibil doar daca strategii Guvernului Boc ar fi luat in serios avertizarile privind pandemia acestei boli la nivel mondial si ar fi demarat cu mult timp in urma procedurile de productie si autorizare a vaccinului AH1N1.

Dupa ce tulpina virusului AH1N1 a fost trimisa de cercetatorii londonezi si in Romania, la Institutul Cantacuzino din Bucuresti au fost produse pana in prezent 1,4 milioane de doze antigripale, iar pana la sfarsitul acestui an estimarile conduc, in functie de raspandirea acestui virus, la un maxim de cinci milioane de doze de vaccin. De asemenea, reprezentantii Institutului Cantacuzino  discuta cu ANM posibilitatea accelerarii procedurilor de autorizare a vaccinului AH1N1, astfel incat imunizarea sa inceapa inainte de 26 noiembrie.

Made in Romania - 1,5 euro, in Occident - 20 de euro

Romania se numara printre cele opt tari din Europa care au primit tulpina virusului AH1N1 si dupa ce a fost izolata si purificata pentru obtinerea antigenului in vederea producerii de anticorpi. La  Institutul Cantacuzino din Bucuresti nu s-au produs pana acum decat aproximativ 1,4 milioane de doze de vaccin. "Daca se luau in calcul avertismentele privind pandemia acestei gripe, in contextul in care se stia ca ea va atinge in aceasta toamna si estul Europei, activitatea de la Institutul Cantacuzino privind realizarea vaccinului antigripal ar fi trebuit sa demareze cu mult timp in urma", a declarat pentru "Financiarul" consilierul prezidential pe probleme de sanatate, Virgil Paunescu. Potrivit acestuia, "gripa porcina ar fi putut deveni un business frumos in contextul in care virusul AH1N1 a lovit nu numai Europa, ci zone din intreaga lume, iar Romania putea incasa din exportul acestui vaccin sute de milioane de euro". Din datele prezentate de Paunescu, in Romania costul de productie pentru o doza de vaccin antigripal variaza intre 1-1,5 euro, "de peste 10 ori mai mic decat in celelalte centre din Occident", unde "ofertele acestui vaccin cuprind preturi intre 4 si 20 de euro, pentru fiecare fiola". Consilierul prezidential a argumentat faptul ca "pretul minim pe care il inregistreaza producerea unei doze de vaccin in Romania se datoreaza nivelului extrem de scazut al salarizarii din sistemul sanitar romanesc, comparativ cu media din Uniunea Europeana". "Din analiza datelor de pana acum, vaccinul este eficient, asigura protectie impotriva infectiei cu virusul gripal, este bine tolerat si este similar cu produsele din Europa", a mai spus consilierul prezidential.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: