General Motors a ales sa pastreze divizia Opel, decizie considerata inacceptabila de Germania

Data publicarii: 04-11-2009 | International

Constructorul auto american General Motors a anuntat marti ca nu va mai vinde marca germana Opel grupului canadian Magna, ca urmare a imbunatatirii mediului de afaceri si a faptului ca va incerca sa restructureze divizia europeana, decizie ce a nemultumit profund autoritatile germane, relateaza AFP.

"Avand in vedere ameliorarea mediului de afaceri pentru GM din ultimele luni si importanta diviziilor Opel/Vauxhall pentru strategia internationala a grupului, consiliul administrativ a decis sa pastreze Opel, urmand sa inceapa restructurarea operatiunilor din Europa cat mai repede", a explicat grupul american intr-un comunicat.

Constructorul "va prezenta urgent planul de restructurare in Germania si in tarile implicate si spera ca acesta va fi considerat favorabil", a declarat directorul general al GM, Fritz Henderson.

Solutia finala a fost considerata "cea mai stabila si mai rentabila pentru a asigura evolutia Opel/Vauxhall pe termen lung".

GM a mai precizat ca restructurarea vizeaza reducerea costurilor cu pana la 3 miliarde euro.

Ministrul german al economiei, Rainer Bruderle, a declarat miercuri ca General Motors are un comportament "absolut inacceptabil", dupa decizia grupului american de a incheia negocierile cu Magna.

Ministrul vrea ca "General Motors sa prezinte cat mai curand posibil planurie de restructurare" prevazute pentru Opel, divizie ce are patru uzine in Germania, a mai spus acesta inaintea unei reuniuni ministeriale in care se va discuta si dosarul Opel.

Bruderle a subliniat ca anuntul General Motors este "inacceptabil fata de salariati, cu opt saptamani inainte de Craciun", mai ales in contextul in care grupul american a anuntat ca este gata sa realizeze o serie de reduceri salariale.

Germania a facut presiuni in ultimele luni, pentru ca divizia Opel sa fie preluata de grupul canadian, scenariu ce ar fi permis, potrivit autoritatilor de la Berlin, salvarea unui numar mai mare de locuri de munca in Germania.

Ministrul a anuntat ca guvernul german "va recupera banii contribuabililor", in conditiile in care Germania a acordat deja un credit de 1,5 miliarde euro grupului GM, pentru mentinerea operatiunilor Opel.

Producatorul canadian de piese auto Magna a anuntat marti seara ca accepta decizia GM de a pastra Opel, subliniind ca va contina sa sustina cele doua societati in viitor.

"Intelegem ca GM a ajuns la concluzia ca este in interesul grupului sa pastreze Opel, ce joaca un rol important in organizarea internationala a GM", a declarat Siegfried Wolf, unul dintre directorii executivi ai Magna.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: