Aproape 60% dintre romani folosesc cardul doar pentru retrageri de numerar de la bancomat

Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-Banci

Doar 2% dintre romani romani folosesc in cea mai mare parte cardul pentru plata cumparaturilor, in timp ce 58% dintre acestia folosesc numai numerar, folosind cardul doar pentru retragerea banilor de la bancomate, arata un sondaj Mastercard facut public miercuri.

In acelasi timp, unul din 6 romani foloseste atat numerar, cat si cardul la cumparaturi, mai arata studiul.

"Principalele motive pentru plata redusa cu cardul sunt cultura, lipsa POS-urilor (aparatele pentru plata cu cardul la comercianti, n.r.) si lipsa sigurantei fata de securitatea procesului de plata", a spus directorul general al Matercard Europe pe Romania si regiunea Balcanilor, Denisa Mateescu.

In cea mai mare parte, romanii folosesc cardul in principal la achizitia bunurilor de folosinta indelungata, ca mobila, electronice sau la plata pachetelor de vacanta sau a biletelor de avion, insa 79% prefera sa plateasca si in acest caz doar cu numerar, iar 13% folosesc ambele variante de plata.

In cazul cumparaturilor mai mari de 100 lei si platilor la benzinarii, 7% prefera sa plateasca cu cardul, iar 78% doar in numerar. Cea mai mica incidenta a platii cu cardul se inregistreaza in cazul serviciilor medicale, mai arata sondajul Mastercard.

Sondajul Mastercard a fost realizat pe un esantion de 200 de persoane, la nivel national, respondentii avand peste 18 ani si fiind detinatori de carduri bancare. De asemenea, sondajul a fost realizat in mare parte in mediul urban (65%), iar 35% din persoanele chestionate erau din mediul rural.

NewsIn