Traian Basescu: este necesar ca programul Rabla sa demareze din 4 ianuarie 2010

Data publicarii: 04-11-2009 | Politica

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la uzina Dacia din Mioveni, ca este absolut necesar ca programul Rabla sa inceapa din 4 ianuarie 2010, iar propunerile uzinei de utilizare a mai multor tichete obtinute din casarea de masini vechi la cumpararea unei masini noi i se par fezabile.

Presedintele Traian Basescu a fost, miercuri, in vizita pe platforma uzinei Dacia si, in decursul celor aproximativ doua ore, a mers prin sectiile de motoare si  montaj si a stat de vorba cu muncitorii, laudandu-i pentru daruirea lor, informeaza corespondentul NewsIn.

"Desi sunt a sasea oara la uzinele Dacia, este prima data cand intru in sectii. Este impresionant. Va marturisesc ca nu este prima uzina de automobile in care intru. Surpriza mare pentru mine a fost modul cum este organizata productia. Am vazut, spre exemplu, uzinele Toyota, unde totul este robotizat. Aici vad o munca semi-automatizata, grea si, avand in vedere calitatea la care a ajuns automobilul Dacia, cred ca este expresia daruirii fiecaruia dintre muncitorii de aici. Nu e usor sa stai opt ore sa lucrezi pe banda", a declarat seful statului.

Intrebat de ce a ales sa viziteze uzina Dacia, Traian Basescu a explicat ca multe state europene isi pun problema retragerii din programele de sprijin pentru industria auto si ca a tinut neaparat sa discute cu oficialii Dacia pe aceasta tema.

"Motivatia pentru care am venit este aceeasi ca si anul trecut. Anul trecut se prefigura criza, trebuiau gasite minime solutii de sprijin. Acum, multe state europene isi pun problema retragerii din programele de sprijin pentru industria auto. Stiu ca se va intampla acest lucru in Germania, se va intampla partial si in Franta si atunci ingrijorarea mea trebuia sa se manifeste intr-o discutie cu conducerea uzinei, pentru ca trebuie gasite solutii pentru a diminua impactul retragerii Guvernului Germaniei din actiunea de sprijinire a industriei de automobile. Sigur, Dacia si-a facut un nume ea singura acum pe piata germana. Cred ca se va vinde foarte bine si cu un sprijin mai mic din partea Guvernului german, dar nu putem sa lasam lucrurile aici. Din discutiile cu conducerea companiei, se prefigureaza cateva masuri care cred ca pot fi luate foarte rapid", a declarat presedintele Traian Basescu.

Seful statului a mai spus ca este absolut necesar ca programul Rabla sa demareze de pe data de 4 ianuarie 2010.
 
"Eu intotdeauna am fost receptiv la problemele Dacia, pentru ca antreneaza un numar foarte mare de locuri de munca, 18.000 aici, 130.000 pe orizontala. Acum nu sunt probleme, dar nu trebuie sa actionam la Dacia cand apar probleme, trebuie prevenite. Propunerile uzinei, sa se poata utiliza mai multe bonuri de masina pentru achizitionarea uneia noi mi se par fezabile, sa inceapa programul rabla de pe 4 ianuarie este absolut legitima solicitarea, sa extindem programul si la firme, de asemenea este absolut legitim, pentru ca trebuie programul rabla sa-l extindem si la societati. Sa privim putin si catre leasing si mai ales cotele sa fie libere", a mai explicat Traian Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca liderii de sindicat trebuie sa continue parteneriatul cu cei din conducerea companiei, pentru ca intr-o astfel de industrie apar deseori probleme. "Am discutat cu liderii de sindicat ca parteneriatul cu conducerea companiei trebuie sa continue, pentru ca intr-o astfel de industrie nu stii niciodata cand apar problemele. Ele apar rapid, o piata se inchide in cateva saptamani, de aceea prudenta trebuie sa fie cuvantul de ordine in relatia patronat-sindicate. Este un punct ce vedere, eu nu dau instructiuni nimanui. Ma bucura faptul ca sunt printre cei care au semnat privatizarea uzinei Dacia. Se spunea atunci prin ziare ca am vandut Dacia, am vandut-o la straini. A ramas la noi si a ramas extrem de performanta. Sper ca va creste in performanta", a mai spus Basescu.

Ultima faza a programului Rabla din acest an se va derula intre 1 noiembrie si 11 decembrie, perioada in care sunt inca disponibile 23.445 de autoturisme. Romani au cumparat in luna octombrie 2.202 de autoturisme noi, ceea ce ridica la 5.084 numarul masinilor date pana in prezent in etapa a treia a programului Rabla.

NewsIn