ANEIR: Eximbank tine "cu lunile" in sertare cererile de finantare, descurajand exporturile

Data publicarii: 04-11-2009 | Finante-Banci

Asociatia Nationala a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR) a acuzat dur Eximbank, intr-un comunicat remis miercuri, sustinand ca banca de stat a devenit un "factor de descurajare a exporturilor", in conditiile in care tine "cu lunile" in sertare cererile de finantare sau de garantii.

"Astazi, in conditii de criza acuta, in loc sa se constituie in principalul sustinator al exporturilor (cum s-a stabilit inca de la infiintarea bancii), Eximbank s-a transformat intr-un factor de descurajare a exporturilor", se afirma in comunicat.

"Cererile de finantare sau cele de garantii zac cu lunile prin sertarele 'analistilor' din banca, perioada in care firmele sunt puse pe drumuri sa aduca tot felul de hartii si justificari, ignorandu-se faptul ca niciun client nu poate astepta cu lunile pana i se raspunde la o solicitare", acuza exportatorii, care mentioneaza ca nici bancile comerciale private nu au fost "mai prietenoase" cu exportatorii.

ANEIR acuza si Ministerul Finantelor, care coordoneaza Consiliul interministerial de politici al Eximbank - pe care asociatia o numeste "copilul de suflet al MFP" -, ca "n-a fost capabil sa simplifice procedurile si sa reduca birocratia din banca", desi "a avut grija de mentinerea privilegiilor pentru membrii Consiliului (rasplatiti lunar cu mii de euro)".

Presa a relatat recent ca presedintele bancii, Ionut Costea, are un salariu lunar de peste 20.000 euro si ar primi compensatii foarte mari in cazul in care ar fi inlocuit de la conducerea bancii inainte de expirarea mandatului. Informatia nnu a fost dezmintita de Eximbank, care s-a rezumat sa precizeze, intr-un comunicat, ca salariile actualei conduceri sunt aceleasi cu cele incasate de conducerea anterioara.

In 28 octombrie, presedintele Traian Basescu declara ca "nu este posibil" ca la o banca alimentata de la bugetul de stat, Eximbank, directorul - om politic - sa primeasca un salariu de aproximativ 25.000 de euro pe luna, afirmand ca are "un sentiment de revolta" ca aici nu se aplica Legea unitara de salarizare.

"Va spun eu unde am un sentiment de revolta ca s-a scapat, la Eximbank, la domnul Costea s-a scapat. Dar nu e vorba de domnul Costea, o banca a statului care trebuie sa dea garantii pentru operatiuni de comert exterior, se duce un om politic acolo si are circa 25.000 de euro salariul pe luna. Nu este posibil, cand acea banca este alimentata cu bani de la bugetul de stat. Deci si Eximbank-ul trebuie sa ramana in regimul institutiilor statului", afirma Basescu.

Presedintele Eximbank este Ionut Costea, cumnatul presedintelui PSD Mircea Geoana, iar functia a fost obtinuta de PSD in urma negocierilor politice cu PDL, la formarea Guvernului Boc.

NewsIn