Castigam de sase ori mai mult, dar cumparam de cinci ori mai greu un apartament

Data publicarii: 06-11-2009 | Imobiliare

In prezent, un roman cu studii superioare cumpara de cinci ori mai greu un apartament decat o facea acum 20 de ani, desi salariul actual este de sase ori mai mare ca inainte de 1989, potrivit unui studiu efectuat de Impact.

"In urma cu 20 de ani, salariul unui inginer, economist sau medic era de circa 3.000 lei, adica aproximativ 100 de dolari la cursul de atunci. Un apartament cu doua camere se putea cumpara cu 140.000 lei, adica cu 46,66 salarii medii. Astazi, salariul mediu net al aceleiasi categorii profesionale este de circa 2.000 lei, iar dolarul este circa 3 lei, adica aproximativ 666 dolari. Si acelasi apartament cu doua camere costa circa 250.000 de lei, adica 125 de salarii. Deci romanul mediu, cu pregatire superioara castiga astazi, dupa 20 de ani, mai multi dolari, dar cumpara de cinci ori mai greu un apartament decat o putea face cu 20 de ani in urma", este de parere Dan Ioan Popp, directorul Impact.

Potrivit acestuia, preturile de dinainte de 1989 nu erau fixate de piata, ci erau artificial administrate de guvernul comunist. Dupa anii '90, ca urmare a "improprietaririi" a aproape 4 milioane de familii prin vanzarea la preturi simbolice de 1.000-2.000 dolari a apartamentelor in care locuiau, aproximativ 97% din populatia urbana a capatat statutul de proprietar. "Asa am avut dintr-o data 8 milioane de proprietari, care au inceput sa joace dupa regulile capitaliste - cerere si oferta - fixand practic pretul locuintelor. Adica si-au asumat rolul de market-makers. Astazi, pe aceasta baza, 90% din fondul actual de locuinte sunt cele vechi, circa 85% din acestea fiind tranzactionate de proprietari-persoane fizice, ceea ce inseamna ca formatorul pretului mediu este, de fapt, marea masa a populatiei, si nu o entitate sau un grup de entitati comerciale care practic sunt dispersate si de fapt nesemnificative. In realitate, dezvoltatorii imobiliari au avut o influenta inexistenta in primii 10 ani, iar recent cumuleaza sub 10% din totalul tranzactiilor anuale cu locuinte", afirma Dan Ioan Popp.

Gardianul