FMI si CE estimeaza ca deficitul bugetar al Romaniei va ajunge la 7,35-7,4% din PIB in acest an

Data publicarii: 06-11-2009 | Economie

Analizele facute de expertii FMI si de cei ai Comisiei Europene arata ca Romania va inregistra un deficit bugetar de 7,35-7,4% din PIB la finalul acestui an, peste tinta asumata, daca guvernul va reduce in continuare din cheltuielile publice, au spus vineri surse apropiate negocierilor.

"In niciun caz nu s-a avut in vedere o depasire a deficitului mai mare cu 0,3 puncte procentuale. S-au facut estimari (de catre expertii FMI, CE si cei din Ministerul Finantelor, n.r.) si este posibil sa depasim tinta de deficit bugetar convenita cu Fondul Monetar International, din cauza ca nu s-au aplicat la timp legile ce vizau reducerea cheltuielilor salariale", a afirmat una din surse.

"Prin neaplicarea la timp a concediului de 10 zile fara plata, cheltuielile bugetare vor creste cu 0,1-0,2% din PIB. Deficitul bugetar va creste probabil la 7,35-7,4% din PIB, insa exista si posibilitatea incadrarii in tinta convenita pentru acest an, daca vor fi limitate cheltuielile si daca vom reusi sa facem venituri bune", a completat sursa.

Oficialii romani au precizat ca reprezentantii Comisiei Europene nu au conditionat acordarea celei de-a doua transe de incadrarea in tinta de deficit bugetar, urmand sa se pronunte in acest sens cu ocazia vizitei pe care o vor face in Romania in luna ianuarie.

"Pentru acordarea urmatoarelor transe de la FMI si CE, nimeni nu a venit cu conditionalitati legate de incadrarea in tinta de deficit bugetar sau altceva, pentru ca ei stiu ca nu mai aveam timp pentru a lua alte masuri de reducere a cheltuielilor. In luna ianuarie, ei vor veni pentru a constata cum ne-am inadrat in grafic", a afirmat o alta sursa.

Surse convergente au declarat vineri dimineata, pentru NewsIn, ca transa a treia din imprumutul de la Fondul Monetar International (FMI) va fi amanata, dupa ce guvernul nu a reusit sa aprobe legile cerute in acord pana la termenele asumate, o decizie urmand a fi luata dupa o noua misiune de evaluare in ianuarie.

"Transa din decembrie va fi amanata. Probabil ca la inceputul lunii ianuarie va veni inca o delegatie sa semneze cu noul guvern, iar in jur de 20 ianuarie va fi aprobata transa in boardul FMI. Asta inseamna ca vom primi banii cu o intarziere de circa o luna si jumatate, daca totul merge cum trebuie", a afirmat una din sursele mentionate.

Cele mai multe tinte fixate pentru 30 septembrie in acord au fost indeplinite de Romania, au precizat sursele.

FMI a dat Romaniei primele doua transe din pachetul de asistenta financiara negociat, in valoare totala de 6,57 miliarde euro. A treia transa, de 1,5 miliarde euro, era programata initial pentru jumatatea lunii decembrie, conform calendarului stabilit.

Comisia Europeana a amanat deja acordarea celei de-a doua transe, de 1 miliard de euro, din imprumutul acordat Romaniei, in valoare totala de circa 5 miliarde euro, pe o perioada de doi ani.

FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala au anuntat, vineri dimineata, o conferinta comuna de presa pentru ora 14:00, in care vor fi prezentate concluziile preliminare ale misiunii de evaluare in Romania.

NewsIn