Avertisment - Dupa 1 ianuarie 2010 va urma Jihadul in sectorul bugetar

Data publicarii: 10-11-2009 | Economie

Adevarata dimensiune a crizei economice si financiare in Romania se va vedea abia de anul viitor, insa aceasta va fi dublata si triplata de crizele produse de decidenti, considera Ionel Blanculescu, consultant financiar si fost sef al Agentiei de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB). Potrivit acestuia, indiferent ce guvern va veni dupa 1 ianuarie, va trebui "sa taie in carne vie". Astfel, ne vom confrunta cu disponibilizari masive in special in sectorul bugetar, in timp ce sectorul privat va continua ajustarea pe care deja a inceput-o. Totodata, Blanculescu avertizeaza ca economia nu va mai reveni la dimensiunile dinainte de declansarea crizei, iar banul nu va mai fi niciodata atat de ieftin cum a fost inainte.

"Ca orice criza sau ca orice stare, pentru ca aceasta sa fie inteleasa trebuie cunoscute cauzele. Cea mai mare deficienta la momentul acesta este ca analistii, sau poate ca analistii o fac, dar politicienii nu o agreeaza, nu incearca sa identifice cauzele care au condus la declansarea crizei. In ultimii 20-30 de ani de dezvoltare accelerata, infrastructura industriala, financiara, bancara, educationala etc. mondiala a fost creata fara o baza sustenabila, netinand cont de faptul ca aceasta trebuia sa fie si sustinuta de o cerere si o nevoie reale de piata. Practic, dezvoltarea s-a bazat pe masurarea dorintei si nu a putintei", a explicat Ionel Blanculescu.

Potrivit lui, in momentul in care s-a rupt legatura intre finantator si client, abia atunci s-a putut vedea clar ca aceasta infrastructura a fost creata fara sa fie sustinuta de realitate si s-a constatat ca infrastructura globala are un supliment de 30-40%, care trebuie eliminat. "Pana nu este eliminata aceasta «tumora», care consuma resurse, nu poti sa ai pretentia ca lucrurile sa inceapa sa mearga. Cei care afirma «peste un an, doi, 6 luni, trimestrul viitor vom scapa de criza» sunt fantezisti si nu au viziune. Daca ai viziune, iti dai seama ca pana cand nu se elimina surplusul de infrastructura nu vom ajunge la normalitate. La situatia dinainte nu se va mai ajunge insa, niciodata banul nu va mai fi atat de ieftin cum a fost. S-a terminat, a fost o etapa", a subliniat consultantul financiar.

Nucleul dur al crizei va dura 3-5 ani

In acest moment se elimina parti din surplus, considera Blanculescu, intrucat companiile ajung singure la o asemenea concluzie, fiind impinse de situatie sa ia decizii in consecinta. In opinia analistului, nucleul dur al acestei crize va dura intre 3 si 5 ani incepand din 2009, dupa care inca o perioada de timp vor fi diverse efecte ale crizei. De fapt, vom asista la o metamorfozare a crizei, adica la trecerea acesteia prin mai multe stari.

"In momentul de fata toate companiile mari incep sa se restranga, insa pana cand se va elimina surplusul va dura", a mai afirmat Blanculescu, subliniind ca procesul va fi unul dureros. Din acest punct de vedere, reconversia profesionala a angajatilor care vor fi disponibilizati ar trebui sa fie prioritatea guvernului care va veni. "Politicul ar trebui sa se gandeasca cu viziune si sa pregateasca de pe acum forta de munca pentru reconversia profesionala. Lucrul acesta ar trebui sa fie valabil si la stat. Stim ca va urma «Jihadul», sa nu cumva sa creada cineva ca, de la 1 ianuarie, in sectorul bugetar va mai continua situatia de acum. Acolo trebuie eliminat. Pentru ca, de fapt, toata miza la momentul acesta a acordului cu FMI este obtinerea de bani, in special pentru salarii bugetare. Stim ca e electoral si ca toate sunt tinute intr-o stare de asteptare pana la momentul alegerilor, dar din ianuarie lucrurile se vor schimba radical", a mai spus fostul sef al AVAB.

El a criticat planurile anticriza atat europene, cat si american, care au prevazut infuzia de capital intr-un sistem financiar afectat in proportie masiva de active toxice. Politicienii impreuna cu bancherii au o relatie foarte stransa bazata pe cooperare, colaborare si ajutor reciproc, iar in momentul declansarii crizei, in loc sa se aplice planuri normale anticriza, s-au aplicat contraplanuri. In loc sa extirpe «tumora», sa se vada care sunt cauzele, s-a preferat ca aceasta sa fie alimentata prin mii de miliarde de dolari, iar rezultatul, de fapt nonrezultatul, se vede astazi. Daca s-ar fi mers de la inceput pe eliminarea cauzelor, efectele crizei ar fi fost micsorate, fara un impact foarte mare asupra societatii (eronat "to be, to fail")", considera analistul. In opinia lui, acum ne confruntam cu un impact foarte mare "pentru ca societatea a fost lovita exact la ce o doare mai rau - echitate, moralitate etc., aceasta neagreand in nici un fel ca vinovatii crizei  sunt aceiasi care gestioneaza miile de miliarde platite de contribuabili".

Potrivit lui Blanculescu, singura masura anticriza adevarata luata de Guvernul roman este "contractarea imprumutului cu FMI, nu pentru imprumut in sine, ci pentru dimensiunea de control pe care Fondul o exercita asupra guvernului.

"FMI este un organism financiar, un organism de control care functioneaza dupa niste standarde. Aceste standarde ar fi trebuit sa fie impuse si de guvernul nostru. De fapt, la noi, abia din ianuarie 2010 se va devoala adevarata proportie a crizei economice si financiare care ne-a atins, insa aceasta va fi dublata si triplata de crizele pe care le-am produs noi. Pana atunci suntem intr-un fel anesteziati, insa din ianuarie 2010 vom constata realitatea cruda", a mai adaugat Ionel Blanculescu.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: