Georgescu (BNR): Marile banci si-au redus expunerea pe Romania cu 700 mil euro in 6 luni

Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-Banci

Principalele noua banci straine prezente in Romania si-au redus expunerea in intervalul martie-septembrie 2009 cu 700 milioane euro, reprezentand o scadere de circa 2%, a declarat marti prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

Referitor la intalnirea programata pentru 18 noiembrie, de la Bruxelles, intre reprezentantii celor noua banci, Banca Nationala a Romaniei (BNR) si Fondul Monetar International (FMI), Georgescu a apreciat ca va avea loc o reconfirmare a angajamentelor initiale si ca vor exista semnale pozitive.

Suma cu care s-au redus expunerile totale, de 0,7 miliarde euro, "nu este mare", a mentionat oficialul BNR.

"Bancile semnatare s-au comportat corect si au respectat angajamentele. Expunerea totala s-a redus, insa variatia este mica. Bancile care si-au redus expunerea au considerat ca nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piata interna", a spus Georgescu.

Saptamana trecuta, viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, declara ca expunerea celor noua grupuri bancare internationale in Romania a scazut cu 1-2% fata de nivelul de referinta din 31 martie.

In urma primei intalniri de la Viena de la mijlocul finalul lui martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

O parte din discutiile din martie s-au concretizat in mai, cand a avut loc o a doua intalnire in acelasi format, la Bruxelles, unde bancile au promis ca isi vor mentine expunerea pe Romania la nivelul de la finalul lui martie 2009. Acordul dintre bancile romanesti si BNR este, insa, doar un "gentlemen's agreement".

Georgescu a mai spus, marti, ca rata solvabilitatii la nivelul sistemului bancar se plasa la 13,7% la finalul lui septembrie 2009, in crestere fata de raportarile anterioare.

Profitul bancilor din Romania a fost in primele noua luni din acest an de 680 milioane lei, fata de 3,6 miliarde lei in intervalul similar al anului trecut. In ultimele sase luni, bancile au adus capital in valoare de 225 milioane euro, in timp ce, in ultimele 12 luni, aportul de capital a insumat 468 milioane euro.

Potrivit prim viceguvernatorului BNR, creditele restante si indoielnice raportate la capitalurile proprii ale bancilor au ajuns la 10,5% in septembrie, de la 3,2% in decembrie 2008.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: