Volksbank a dat circa 500 credite ipotecare de la inceputul anului, de 20 ori mai putin ca in 2008

Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-Banci

Numarul de imprumuturi ipotecare acordate de Volksbank Romania de la inceputul anului a scazut dramatic, la circa 500 de credite, de la 10-12.000 in perioada similara a anului trecut, pe fondul contractiei cererii pe acest segment, a declarat marti presedintele bancii, Gerald Schreiner.

El a explicat ca aceasta diminuare semnificativa a activitatii de acordare de credite ipotecare nu a avut un impact imediat asupra profitabilitatii, insa va avea in viitor, in conditiile in care banca va fi nevoita sa reduca ratele dobanzilor.

Imprumutul cu garantiii ipotecare este produsul de baza pe care Volksbank se concentreaza in Romania, reprezentand circa 80% din portofoliul de credite, a precizat Schreiner, adaugand ca banca nu acorda imprumuturi de consum decat clientilor deja existenti, cu un istoric bun de plata, majoritatea avand deja credit ipotecar.

Totodata, Schreiner a precizat ca, in cadrul retelei bancii, exista cazul catorva unitati deschise spre finalul anului trecut, care au acordat doar "1, 2, 3 sau 10 credite" si care in prezent se concentreaza pe partea de administrare a conturilor clientilor si atragerea de depozite.

Volksbank Romania a inregistrat in primele noua luni din acest an un profit brut de 41,6 milioane euro, in crestere cu circa 43% fata de aceeasi perioada din 2008, in conditiile cresterii de peste doua ori a provizioanelor, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). In standarde de contabilitate locale (RAS), banca a afisat pierdere in trimestrul al treilea din 2009.

Provizioanele bancii au urcat la 83 milioane euro la sfarsitul lui septembrie, de la 31,16 milioane euro dupa primele noua luni din 2008.

In acelasi timp, activele bancii erau la finalul lui septembrie de 5,4 miliarde euro, fata de 5 miliarde euro in urma cu un an.

Banca a raportat o scadere a portofoliului de credite acordate cu 2,5%, de la 3,218 miliarde euro la 30 septembrie 2008 pana la 3,136 miliarde euro dupa primele noua luni din acest an.

NewsIn