ARB, MFP si BNR au format un grup de lucru pentru implementarea IFRS la bancile din Romania

Data publicarii: 10-11-2009 | Finante-Banci

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Ministerul Finantelor si BNR au format un grup de lucru pentru implementarea standardelor internationale de raportare financiara (IFRS) la nivelul sistemului bancar romanesc, a declarat marti prim viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu.

"S-a format un grup de lucru la nivelul sistemului bancar cu reprezentanti ai ARB, MFP si BNR, care va efectua o evaluare realista a implementarii IFRS. Exista si un impact fiscal al trecerii de la standarde locale la IFRS. Grupul va elabora un grafic realist de trecere", a afirmat Georgescu, la Forumul Bancar Roman.

In 9 septembrie, ARB a propus Bancii Nationale a Romaniei (BNR) ca data implementarii standardelor internationale de raportare financiara sa fie 1 ianuarie 2012, urmand ca introducerea noilor reguli de provizionare conform IFRS sa se faca de la finalul acestui an.

Decizia de a propune acest calendar a fost luata la inceputul lui septembrie de Adunarea Generala Extraordinara a ARB, iar implementarea IFRS din 1 ianuarie 2012 se va face "ca baza de raportare financiara la nivelul situatiilor individuale si nu ca baza contabila".

Bancherii din ARB subliniau, insa, ca pentru a respecta calendarul propus este nevoie ca metodologia de aplicare contabila si fiscala sa fie aprobata "intr-un termen rezonabil".

"Comunitarea bancara va solicita Bancii Nationale a Romaniei ca, incepand cu data de 31 decembrie 2009, sa fie introduse noile reguli de provizionare conform IFRS, cu mentiunea ca bancile care nu pot sa aplice acest nou sistem de la aceasta data, o vor putea face incepand cu iunie 2010", preciza ARB.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: