Profitul bancilor a scazut de cinci ori, la 158 mil. euro

Data publicarii: 11-11-2009 | Finante-Banci

Bancile romanesti au marcat, in primele trei trimestre din 2009, un profit de 680 milioane de lei, nivel de cinci ori mai redus decat rezultatul obtinut in acelasi interval din 2008. Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, Florin Georgescu, spune ca in ultimul an majorarile de capital din sistemul bancar au totalizat 468 milioane de euro. Din aceasta suma, 225 milioane de euro reprezinta doar aporturile de capital din ultimele sase luni. Calculele realizate de Business Standard arata ca bancile ar putea obtine, in 2009, castiguri de peste 185 milioane de euro numai din diferenta de dobanzi pentru banii luati de la BNR si imprumutati Ministerului Finantelor.

Deficitul bugetar prognozat pentru sfarsitul anului este de 8,1% din PIB, adica peste 40 miliarde de lei, dintr-un total de 497,3 miliarde de lei. La o dobanda medie de 10%, costurile cu dobanzile ajung la patru miliarde de lei. La o marja de profit a bancilor de doua puncte procentuale se obtin aproximativ 800 milioane de lei, echivalentul a 185 milioane de euro. Practic, doar din finantarea statului, bancile ar putea castiga mai mult cu 50 de milioane fata de cea mai recenta estimare, realizata de UniCredit. Astfel, capitalizarea indirecta pe care statul o face ajuta sistemul bancar sa incheie anul cu profit, in ciuda deteriorarii semnificative a calitatii portofoliului de credite, care inregistreaza o rata de neperformanta de peste 18%, fata de una de 10,1% in septembrie 2008. Procentele reprezinta ponderea creditelor incadrate in categoriile pierdere, indoielnic si substandard in total imprumuturi.

Creditele clasificate ca pierderi reprezentau, la finele lunii septembrie, 8,5% din totalul imprumuturilor, potrivit datelor prezentate de prim-viceguvenatorul BNR. Cu alte cuvinte, creditele neperformante din aceasta categorie totalizeaza aproape 17 miliarde de lei, adica aproximativ patru miliarde de euro. Soldul creditului neguvernamental se situa la finele lunii septembrie la 198,9 miliarde de lei.

"Imprumuturile din categoria standard detineau o cota de 60,6% din total, fata de 66,4% in septembrie 2008, ceea ce arata ca a existat o trecere spre categoriile mai riscante, indeosebi asupra celor clasificate indoilenic si pierdere", a aratat Florin Georgescu.

Potrivit acestuia, imprumuturile incluse in categoria indoielnice detineau o cota de 2,8% din soldul creditelor de la finele primelor noua luni ale anului, fata de un nivel de 1,2% inregistrat in perioada similara din 2008. In ceea ce priveste creditele substandard, acestea reprezentau 7,4% in septembrie 2009, fata de o pondere de 5,3% in aceeasi luna a anului trecut.

Prim-viceguvernatorul BNR a aratat ca expunerea celor noua grupuri bancare, semnatare ale acordului de la Viena, s-a redus in intervalul martie-septembrie 2009 cu 700 milioane de euro, ceea ce reprezinta o scadere de 2% fata de luna martie 2009. Georgescu a subliniat ca, in cadrul intalnirii programate pentru 18 noiembrie la Bruxelles intre reprezentantii celor noua banci, ai BNR si ai Fondului Monetar International, se va solicita reconfirmarea angajamentelor initiale. "Bancile semnatare s-au comportat corect si au respectat angajamentele. Expunerea totala s-a redus, insa variatia este mica. Bancile care si-au redus expunerea au considerat ca nu dispun de suficiente instrumente de plasament atractive pe piata interna. In ceea ce priveste reducerea expunerii, nu este o suma foarte mare, dimpotriva, unele institutii au o expunere mai ridicata", a spus Georgescu. In urma primei intalniri de la Viena, din luna martie, noua mari grupuri financiare s-au angajat in fata CE, FMI si BNR sa sustina operatiunile de pe piata romaneasca si, in caz de nevoie, sa suplimenteze capitalul subsidiarelor din Romania. Cele noua grupuri sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, UniCredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank.

Integral in Business Standard