Isarescu: Programul extern de finantare este in primul rand cu UE si in subsidiar cu FMI si BM

Data publicarii: 11-11-2009 | Economie

Programul extern de finantare al Romaniei este in primul rand cu Uniunea Europeana si in subsidiar cu FMI si Banca Mondiala, a caror implicare in acord a fost determinata de profunzimea crizei economice, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

El a subliniat, totodata, ca Romania nu are alternativa viabila si valida la acordul cu institutiile financiare internationale.

"Nu cred ca avem alternativa viabila si valida la acest acord cu UE si FMI. Observati si ierarhizarea. Discutiile Romaniei au inceput cu UE. Faptul ca am ajuns ulterior sa negociem si cu FMI si Banca Mondiala este legat de acuitatea crizei, profuzimea acesteia. Fac o paranteza sa spun ca nu credeam sa ajung, dupa 20 de ani, sa negociez tot cu Fondul", a spus Isarescu miercuri, precizand ca rolul principal al FMI este determinat de experienta institutiei in gestionarea miscarilor masive de capital.

Astfel, guvernatorul BNR a explicat ca "exista o dominanta a FMI" in compensarea miscarilor brutale de capital privat cu fonduri publice si a reamintit ca Romania este membra a UE.

NewsIn