Apple a devenit mai profitabil decat Nokia, dupa succesul inregistrat de iPhone

Data publicarii: 12-11-2009 | International

Apple a devenit pentru prima oara cel mai profitabil producator de telefoane din lume, in urma succesului inregistrat de iPhone, depasind grupul concurent Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, arata un raport al Strategy Analytics, citat de Bloomberg.

Apple a inregistrat in al treilea trimestru din vanzarile iPhone un profit operational de 1.6 miliarde dolari, in timp ce Nokia a afisat un profit de 1,1 miliarde dolari in cadrul diviziei de telefoane mobile, precizeaza analistii Neil Mawston si Alex Spektor in cadrul raportului.

Nokia incearca sa se mentina pe prima pozitie pe piata telefoanelor mobile de ultima generatie, in contextul concurentei din ce in ce mai puternice din partea companiilor Apple, Research in Motion (producatorul aparatelor BlackBerry) si Motorola, prin telefoanele Droid.

"Marja de profit inregistrata de Nokia in divizia de telefoane mobile a scazut in 2009, in timpul crizei financiare mondiale. Credem ca Statele Unite, unde Nokia are o cota de piata mai mica decat Apple, reprezinta cheia pentru revenirea Nokia in 2010", a subliniat Mawston.

Cota de piata a grupului finlandez in sectorul telefoanelor mobile de ultima generatie a scazut in al treilea trimestru de la 41% la 35%, in contextul in care a afisat o pierdere de 559 milioane euro.

Veniturile Apple au crescut cu 25% in trimestrul incheiat, in timp ce  Nokia a inregistrat incasari mai mici cu 20%. Apple a fost sustinut in al treilea trimestru de preturile mai mari ale produselor si de controlul bun al costurilor, sustin analistii.

Telefoanele iPhone sunt disponibile in circa 80 de tari si au inceput sa fie comercializate luna trecuta in China, cea mai mare piata pentru Nokia din punctul de vedere al veniturilor.

Telefoanele Nokia sunt disponibile in peste 150 de tari. In al treilea trimestru, Nokia a vandut circa 16,4 milioane de telefoane mobile de ultima generatie, cea mai scumpa categorie. Nokia vinde si modele mai ieftine, al caror pret poate ajunge pana la 20 euro pe pietele emergente.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: