BERD: Efectele crizei se vor resimti asupra somajului si a sistemului bancar inca 2 ani

Data publicarii: 12-11-2009 | Economie

Efectele crizei financiare se vor resimti asupra Romaniei, in termeni de crestere a somajului, dar si de crestere a creditelor neperformante ce vor afecta bilanturile bancilor pentru o perioada de pana la 2 ani, desi se va relua cresterea economica, a spus economistul-sef al BERD, Erik Berglof.

"Va mai fi o perioada de performanta slaba, de unul pana la doi ani, ce se va resimti prin cresterea creditelor neperformante, intr-un ritm mai redus insa. Deteriorarea bilanturilor bancare va avea loc pe fondul cresterii somajului, iar companiile vor mai astepta pana sa inceapa sa faca angajari", a comentat Berglof.

El a adaugat insa ca Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) "spera si crede ca raul cel mai mare a trecut".

"Cu toate acestea, acum ne concentram asupra stabilitatii si a unei cresteri economice pozitive in 2010", a continuat Berglof. Pentru anul viitor, institutia prognozeaza revenirea pe plus a economiei romanesti, cu o rata de 1%, dupa contractia cu 8% in 2009.

In acelasi timp, economistul-sef al BERD considera ca cea mai mare provocare a sistemului bancar din Romania este demararea creditarii pe termen lung in moneda nationala.

"Este foarte nesanatos sa ai gospodarii cu venituri in lei, care care au credite in valuta", a adaugat Berglof.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: