Croitoru recomanda Bursei sa mentina costul tranzactiilor cat mai mic, pentru a atrage clientii

Data publicarii: 12-11-2009 | Bursa

Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a spus miercuri, cu ocazia unei deschideri oficiale a sedintei de tranzactionare a BVB, ca Bursa trebuie sa mentina costul tranzactiilor cat mai jos, pentru ca "este singura sansa reala de a atrage mai multi clienti".

"Cred ca orice masura ar lua Bursa trebuie sa aiba un obiectiv: sa mentina costul tranzactiilor cat se poate de jos. Aceasta este singura sansa reala de a atrage mai multi clienti", apreciaza Croitoru.

De asemenea, el a remarcat si faptul ca free-float-ul (actiunile tranzactionate in mod liber pe piata - n.r.) este destul de mic pe Bursa de la Bucuresti, iar in acest caz ar putea fi nevoie de o interventie din partea statului, care detine companii mari si prin aducerea acestora pe Bursa ar putea ajuta la ridicarea nivelului free-float-ului.

"Daca Bursa nu are in vedere aceste doua lucruri, nu este pe drumul bun", mentioneaza consilierul guvernatorului Mugur Isarescu.

"Mesajul meu catre Bursa este ca au aparut deja semnele care ne indreptatesc sa fim optimisti, insa materializarea lor si transpunerea lor intr-o forta credibila depinde foarte mult de mentinerea coerentei politicilor macroeconomice", concluzioneaza Croitoru.

El este de parere ca economiile importante ale lumii, cum ar fi Statele Unite, China, Germania, Franta, au inceput deja sa dea semne de revigorare, iar reluarea cresterii in Romania va depinde in foarte mare masura de ceea ce se intampla cu aceste tari.

Croitoru raspunde totodata la semnele de intrebare pe care si le pun multi in legatura cu increderea pe care trebuie sa o acordam acestor semnale de revigorare economica si daca aceste semne sunt doar rezultatele stimulilor fiscali.

"Este pe de-o parte si un rezultat al stimulilor fiscali, dar in mod cert acestia au inceput sa se epuizeze, fiind inlocuiti pe plan mondial de incredere si, astfel, din ce in ce mai multi investitori capata incredere", spune consilierul BNR.

Pe de alta parte, Croitoru exclude o evolutie a economiei in forma de "W", avand ca argument stimulii monetari. "In afara de incredre, mai este vorba de stimulii monetari care au fost injectati cu multa generozitate de bancile centrala. O perioada ei nu au functionat in folosul cresterii, pentru ca nu a existat cerere pentru aceste credite, dar acum incet, incet acesti stimului monetari se vor transforma in credit pe plan mondial", considera economistul.

Totodata, Croitoru crede ca revenirea economiei romanesti va fi franata de criza politica, iar 2010 va fi un an de cumpana, urmand ca 2011 sa aduca un plus semnificativ.

"Cred ca asa cum criza a venit cu intarziere in Romania, prin intermediul a patru canale, pe canalul comertului, al ratei de schimb, pe canalul finantari si pe cel al increderii, si revenirea se va produce tot cu intarziere. Economia mondiala ne va influenta pe aceleasi canale, dar din pacate aceasta intarziere va fi mai mare datorita crizei politice din Romania", conchide consilierul guvernatorului BNR.

NewsIn