Oancea (CSSPP): Doar 9 fonduri de pensii vor mai ramane pe pilonul II la inceputul lui 2010

Data publicarii: 13-11-2009 | Finante-Banci

Pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) vor ramane noua fonduri de pensii la inceputul lui 2010, dupa incheierea fuziunii intre Eureko Fond de Pensii si KD Fond de Pensii, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.

In prezent sunt 12 fonduri pe piata pensiilor private obligatorii, doua dintre acestea aflandu-se in proces de fuziune - BCR Fond de Pensii cu OTP si BCR Fond de Pensii cu Prima Pensie.

"KD Fond de Pensii a depus deja solicitare de aprobare a fuziunii cu Eureko Fond de Pensii, procesul de fuziune urmand sa se incheie la inceputul anului viitor", a spus Oancea.

Astfel, numarul de jucatori de pe piata pensiilor private obligatorii s-a injumatatit de la inceputul pietei, in conditiile in care la startul acestui sistem erau 18 administratori si 18 fonduri de pensii private obligatorii.

"Acesta va fi numarul administratorilor de pensii private obligatorii din Romania pentru o perioada destul de lunga", a estimat Oancea.

In ce priveste piata pensiilor private facultative (pilonul III), seful CSSPP a spus ca nu vede schimbari majore in 2010. "Probabil ca o relansare a economiei incepand cu 2011 va conduce la o intensificare a concurentei pe aceasta piata", a afirmat Oancea.

"Avem un numar suficient de mare de administratori de pensii private obligatorii si facultative pentru a avea o piata eficienta si concurentiala, insa este nevoie de o crestere a volumului de active", a adaugat el.

Seful CSSPP considera ca este mai usor de supravegheat o piata cu mai putini administratori, dar din punctul de vedere al concurentei nu este o solutie tocmai buna.

"Vom incerca sa luam masuri care sa limiteze concentrarea excesiva a pietei de pensii private obligatorii pentru moment, daca nu o putem diminua", a spus Oancea, care a amintit ca primii trei administratori detin circa 70% din volumul activelor.

CSSPP are in vedere unele masuri precum distribuirea noilor intrati in sistem in mod egal intre fonduri sau numai catre administratorii cu o cota de piata mai mica, a mai spus seful institutiei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: