Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni si cred ca situatia finaciara nu se va imbunatati

Data publicarii: 13-11-2009 | Actualitate

Aproape doua treimi dintre romani considera ca situatia financiara li s-a inrautatit comparativ cu octombrie 2008, in timp ce 22% spun ca s-au imprumutat pentru a se putea descurca, potrivit Barometrului de Incredere a Consumatorului realizat lunar de GfK.

Daca in urma cu un an o treime dintre romani spunea ca situatia financiara arata mai bine comparativ cu anul precedent, in octombrie 2009 doar 9% mai afirmau acest lucru.

Romanii sunt printre cei mai pesimisti europeni in ceea ce priveste speranta ca nivelul de trai se va imbunatati. In Polonia si Cehia situatia este perceputa in termeni negativi de doar o treime din populatie, iar in Bulgaria acest segment atinge 52%, insa ramane sub cel inregistrat in Romania.

Referitor la perspectivele financiare pentru urmatorul an, doar 15% dintre romani se declara optimisti (fata de 29% in octombrie 2008). In ceea ce priveste situatia economica generala a Romaniei, peste 83% din populatie resimte o inrautatire fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar sunt mai putin pesimisti pentru urmatorul an, 56% declarand ca se asteapta la o agravare a situatiei.

Aproape doua treimi dintre romani considera ca preturile produselor sunt mai ridicate fata de acum 12 luni, iar in ceea ce priveste evolutia preturilor in urmatorul an, romanii cred ca acestea vor creste intr-un ritm mai alert (31%) sau cel putin la fel ca in ultimul an (36%).

Peste 82% dintre romani cred ca in urmatoarele 12 luni va creste somajul. Destul de iingrijorati de acest subiect se arata si bulgarii, 74% dintre ei declarand ca se asteapta la o crestere a somajului in perioada urmatoare, dar si cehii cu 70% sau polonezii cu 64%.

Atunci cand se refera la investitiile in bunuri de folosinta indelungata, 63% dintre cei intervievati nu considera ca este o perioada potrivita, iar aproape 80% cred ca nu este un moment propice pentru a pune bani deoparte. Acelasi procent de persoane declara ca este putin probabil sa economiseasca bani in urmatoarele 12 luni.

22% dintre romani spun ca trebuie sa se imprumute ca sa se poata descurca, in vreme ce doar 9% dintre bulgari apeleaza la alte surse de finantare, 8% dintre polonezi si 3% dintre cehi.

Informatiile provin din Barometrul de Incredere a Consumatorului, studiu cofinantat de Comisia Europeana si realizat lunar de GfK Romania.

Esantionul a fost de 1.000 de persoane in varsta de peste 15 ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: