Dezvoltatorii imobiliari dau credit cu buletinul pe 20 de ani si accepta ca avans masina personala

Data publicarii: 17-11-2009 | Imobiliare

Ultimul targ rezidential organizat saptamana trecuta la Palatul Parlamentului nu a adus schimbari radicale in mersul vanzarilor. Fata de efervescenta anilor trecuti, cand expozitiile de locuinte ieseau cu inghesuiala si vanzari de milioane de euro, ultimele targuri de case au aratat mai degraba ca niste intruniri pentru schimb de informatii intre dezvoltatori si agentiile imobiliare.

Dezvoltatorii prezenti la ultimul targ imobiliar organizat la sfarsitul saptamanii trecute au incercat din rasputeri sa profite de putina activitate de pe piata rezidentiala iscata de programul "Prima casa". De aceea, cu cateva exceptii, majoritatea dezvoltatorilor si-au ajustat ofertele pentru a putea prinde macar ceva din infuzia de capital care, pana acum, a adus cele mai multe beneficii vanzatorilor de apartamente vechi. Targul a abundat de oferte de apartamente si chiar case la preturi sub 60.000 de euro. Totusi, chiar daca unii dezvoltatori au redus preturile unitare - unitatea de baza a masurarii valorii - pretul pe metrul patrat continua sa fie la un nivel inca inalt, de peste 850 euro.

Cele cateva oferte izolate care plecau de la preturi de 450-500 de euro/mp erau prea putine ca sa dinamiteze "mercurialul" actual la apartamente si case noi. Pana unde poate merge marketingul rezidential in zilele noastre? La aceasta intrebare raspunde un dezvoltator din zona Salaj a Capitalei (ansamblul Poiana Florilor), care vinde apartamente finisate incepand cu 420 euro/mp. Insa nu doar pretul uimitor de scazut este punctul de atractie al acestuia.
O garsoniera poate fi acceptata drept avans

Reprezentantii firmei dezvoltatoare accepta vanzarea prin orice gen de credit bancar, mai ales prin programul guvernamental "Prima casa", dar accepta ca avans si autoturisme, garsoniere sau apartamente din Bucuresti plus diferenta. La semnarea antecontractului vanzatorul va percepe un avans de 10.000 de euro garantat cu terenul pe care se va construi locuinta aleasa. Apoi, dupa finalizarea la rosu a locuintei se va plati diferenta de suma, moment in care se face transferul de proprietate.

Totusi, daca pana aici nimic nu da de banuit pentru vreo neregula, partea finala, cea a finisajelor si a racordurilor la utilitati, ramane in ceata juridica deoarece dezvoltatorul spune ca va face restul "impreuna cu clientul". Oferta in ansamblul Poiana Florilor nu a fost singulara la TNI. Compania Avangarde House a initiat o campanie de marketing sub lozinca "Luxul la pret social!" prin care ofera apartamente in ansamblul Avangarde Rezidential cu preturi care pleaca de la 599 euro/mp (inclusiv TVA).

Proiectul imobiliar Avangarde Rezidential este un ansamblu cu 400 de apartamente situat in zona Prelungirea Ghencea din Bucuresti. Insa, in pofida promotiilor atractive, clientii nu s-au inghesuit. Spre exemplu, in penultima zi a targului oferta de case la cheie cu numai 58.500 de euro (fara TVA) derulata de proiectul Frumusani Park nu s-a bucurat de nicio rezervare, in pofida faptului ca primele trei case contractate urmau sa primeasca gratuit terenul aferent de 500 mp.

Apartament doua camere: preturi la TNI

  • Pallady Towers Residence - 88.495 euro (80,3 mp)
  • Alecto Residence Nordului - 145.000 euro (81 mp)
  • Day Residence Decebal - 75.600 euro (72 mp)
  • Avangarde Rezidential - 55.000 euro (70 mp)
  • Poiana Florilor - 52.000 euro (90 mp)
  • Avantia 1 Decembrie - 79.900 euro (73 mp)
  • Lily Residence - 69.000 euro (60 mp)
  • Maior Coravu Central Apartments - 105.239 euro (97 mp)
  • Timisoara Residence - 54.000 euro (52 mp)

Integral in Financiarul