Croitoru: Ciclul marilor intrari de capital a trecut, iar Romania va creste sustenabil dupa criza

Data publicarii: 18-11-2009 | Economie

Cresterea economica in Romania in urmatorii ani se va plasa aproape de nivelul potential, estimat la 5-6%, dupa redresare, in conditiile in care "ultimul ciclu de intrari sincrone de capital la nivel mondial s-a oprit", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

"In perioadele in care au existat influxuri de capital sincrone pe baze ciclice, economiile au crescut peste potential. Aceste intrari de capital ciclice sunt destul de rare, ultimul val a fost in perioada 2002-2008 si s-a oprit. Cred ca un deceniu nu vor mai fi, iar cresterea economica, odata revenita, va fi sustenabila si va sta aproape sau sub potential", a spus Croitoru, precizand ca avansul potential al PIB este estimat in cazul Romaniei la 5-6%.

Pe de alta parte, el a afirmat ca mentinerea unei rate de crestere sustenabile, care sa nu duca la accelerarea inflatiei, depinde si de coerenta politicilor economice aplicate pe plan intern.

In intervalul 2006-2008, economia Romaniei a inregistrat rate anuale de crestere de 7,9%, 6%, respectiv 7,1%, banca centrala avertizand in repetate randuri in privinta riscurilor de supraincalzire.

In acest sens, consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca in Romania se pune in mod gresit problema de schimbare a modelului economic, dinspre cresterea alimentata de consum catre investitii, adevarata miza fiind o evolutie sustenabila a consumului.

"In general, 70-80% dintr-o economie inseamna consum. Intregul creste odata cu partea lui principala, din moment ce cresterea consumului este peste potential, si economia per total creste la fel. Sa vrei crestere bazata doar pe investitii este ca si cum i-ai cere unei persoane sa se ingrase doar la cap, nu si la corp, nu este posibil", a explicat Croitoru.

Pe termen mai apropiat, el isi mentine estimarea ca economia Romaniei va reveni pe plus in partea a doua a lui 2010, insa ritmul in care se va face redresarea depinde de modul in care se va restabili increderea, inclusiv in plan extern.

"Treptat, increderea ar trebui sa inlocuiasca stimulii fiscali aplicati in alte state. De asemenea, ar putea fi stimuli monetari, care nu s-au vazut foarte puternic pana acum. Cred ca redresarea va fi insa destul de lenta", a spus Croitoru.

Institutul National de Statistica (INS) a anuntat pentru trimestrul al treilea al acestui an date mai bune decat estimarile, aratand ca produsul intern brut s-a contractat cu 0,7% fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de aceeasi perioada din 2008 declinul a fost de 7,1%.

Comisia Nationala de Prognoza estima in proiectia finala de toamna ca economia Romaniei se va contracta cu 8,7% fata de intervalul similar din 2008 (serie bruta). De asemenea, estimarea CNP este mai mare si in ce priveste comparatia fata de trimestrul II, cand se astepta la scaderea economiei, cu 1,2% fata de trimestrul precedent (serie ajustata).

Potrivit CNP, contractia economica este estimata la 7,7% in acest an, urmand ca in 2010 economia sa revina pe plus, dar cu o rata de crestere slaba, de 0,5%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: