Croitoru: Inflatia va ramane in banda din jurul tintelor fixate de BNR in 2010 si 2011

Data publicarii: 19-11-2009 | Economie

Inflatia va ramane in banda tintita de BNR in urmatorii doi ani, respectiv de 2,5 - 4,5% in 2010 si 2-4% in 2011, in ciuda presiunilor inflationiste care se prefigureaza pe termen scurt, dinspre cresterea accizelor si riscurile privind politica fiscala si de venituri, in contextul crizei politice.

"Cred ca intram si ramanem in banda tintita de banca centrala in 2010 si 2011, trebuie insa mentinuta coerenta politicilor", a declarat consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Banca Nationala a Romaniei a fixat, pentru 2010, tinta de inflatie la 3,5%, cu un interval de variatie de plus sau minus un punct procentual, in timp ce pentru 2011 aceasta a fost stabilita la 3%, plus sau minus un punct procentual.

In 2009, tinta de inflatie este de asemenea 3,5%.

In octombrie, rata anuala a inflatiei a coborat la 4,3%, dupa ce preturile de consum au crescut cu 0,44% fata de luna precedenta, in special ca urmare a scumpirii serviciilor si a majorarii preturilor la marfurile nealimentare, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS). In septembrie, rata anuala a inflatiei a fost de 4,94%.

Un nivel atat de scazut al ratei anuale a inflatiei nu a mai fost atins din iulie 2007, cand indicele anual al preturilor de consum a fost 3,99%.

Banca centrala a precizat, la inceputul acestei luni, ca se asteapta pe termen scurt la aparitia unor presiuni inflationiste, ca urmare a cresterii accizelor din ianuarie, a decuplarii dobanzilor din piata de dobanda cheie si a anticipatiilor nefavorabile induse de "climatul politic volatil", argumente care impun o politica monetara prudenta.

Pe de alta parte, pe termen mediu si lung, contractia economica si restrangerea consumului au diminuat presiunile pe inflatie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: