Dezvoltatorii nu sunt lasati de banci sa scada preturile sub o anumita limita

Data publicarii: Astazi, 19-11-2009 | Imobiliare

Dezvoltatorii de imobile noi nu reduc pretul pe metru patrat nici in ruptul capului, desi preturile locuintelor vechi a scazut semnificativ pe fondul crizei. Potrivit analistilor, acestia prefera sa stea cu apartamentele nevandute fie pentru ca bancile de la care au luat imprumuturi nu accepta scaderea pretului sub o anumita limita, fie pentru ca imobilele au fost construite cu finantare proprie, iar proprietarii isi permit sa astepte vremuri mai bune. In ceea ce priveste reluarea tranzactiilor, analistii sustin ca aceasta va avea loc in momentul in care bancile vor decide sa acorde si credite neguvernamentale, nu doar sa imprumute statul roman cum se intampla in prezent.

"Exista dezvoltatorii imobiliari care au luat credite corporatiste de la unele banci comerciale care nu le permit scaderea pretului sub o anumita limita, pentru ca altfel ei n-ar mai putea rambursa imprumutul. Pe de alta parte, exista dezvoltatori care au avut finantare proprie si care nu sunt presati de recuperarea investitiei. Acestia asteapta vremuri mai bune cand piata isi va mai reveni. Totodata, sunt si dezvoltatori care au inteles ca trebuie sa-si micsoreze marja de profit, au redus preturile si au gasit formule inovative de marketing, cum ar fi bucatarie mobilata, garaj, masina etc.", a declarat analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Potrivit acestuia, daca situatia economica precara se va prelungi, vor mai avea loc scaderi de preturi, iar in ceea ce priveste reluarea tranzactiilor, aceasta depinde foarte mult de reluarea creditarii. "Bancile nu se vor grabi sa reia activitatea de creditare pentru sectorul neguvernamental, atat timp cat au un client mare si sigur, statul roman.  Pe de alta parte a scazut si apetitul populatiei pentru imprumuturi in conditiile nesigurantei locurilor de munca si a veniturilor", a mai adaugat Zilisteanu. Piata este blocata din punct de vedere psihologic si indiferent cat vor scadea preturile cumparatorii vor sta in expectativa, in speranta unor noi ieftiniri.

"Pe fondul lipsei unei mase critice de cumparatori, dezvoltatorii tin in continuare preturile la un nivel ridicat. Unul din motive ar putea fi faptul ca ne aflam in fata unei piete blocate din punct de vedere psihologic si oricat ar scadea preturile de vanzare ale apartamentelor noi, cumparatorii sunt in continuare setati sa astepte noi ieftiniri", ne-a explicat Adrian Erimescu, directorul imobiliare.ro. In opinia acestuia, este foarte dificil de estimat care este pretul de vanzare corect. "Pretul corect ar trebui sa fie acela care asigura existenta unei mase critice de cumparatori, cert mai mic decat cel prezent. Totusi, dezvoltatorii nu pot vinde in pierdere, unii dintre ei au avut costuri ridicate cu achizitionarea terenurilor, cu materialele de constructii cumparate la preturile din 2007-2008, costuri care firesc se regasesc in pretul final", a adaugat Erimescu. In ceea ce priveste eventualele ieftiniri, acesta afirma ca, mai devreme sau mai tarziu, dezvoltatorii vor reactiona la semnalele pietei, vor intelege faptul ca pentru a vinde e nevoie sa coboare preturile la apartamente, sa se alinieze la asteptarile cumparatorilor.

"Ne asteptam la un an dificil pe piata imobiliara, pentru toti jucatorii activi din piata, inclusiv noi. Numarul ofertelor active este posibil sa creasca si sa apara oferte cu adevarat atractive, iar in functie de evolutia economica, este posibil sa asistam la atat de dorita deblocare a pietei. Pe de alta parte, este posibil sa asistam la aparitia pe piata a unei noi categorii de speculatori care vor incerca sa profite de pe urma situatiei economice dificile de pe piata imobiliara urmarind ofertele foarte avantajoase care vor aparea", conchide directorul imobiliare.ro.

Integral in Gardianul