Companiile de stat sunt tinute pe val de patron, iar cele private sunt ingropate de incompetenta guvernamentala

Data publicarii: 19-11-2009 | Economie

Veniturile la Bugetul de stat se bazeaza numai intr-o masura foarte mica pe taxele si impozitele colectate de la companiile cu capital romanesc. Iar in actualul context, contributiile s-au diminuat si mai mult. Asta pentru ca societatile cu capital romanesc nu au fost incurajate si, in plus, au fost afectate de coruptie si de "piata neagra". Din clasamentul intocmit de "Financiarul" rezulta ca firmele cu capital privat romanesc sunt mult in urma altor societati cu capital de stat.

Companiile cu capital autohton nu figureaza printre cei mai mari contribuabili la Bugetul de stat. Daca ar fi sa analizam rezultatele financiare anuntate de unele societati dupa primele trei trimestre ale acestui an, rezulta faptul ca 20 de mari companii cu capital romanesc au virat la Bugetul de stat aproximativ 310 milioane de lei in contul impozitului pe profit. In schimb, pe intreg anul trecut, transferul catre buget a insumat peste 540 de milioane de lei, de la aceleasi 20 de societati. Astfel, scaderea din 2009 fata de anul precedent a valorii impozitului pe profit ar fi de aproape 25% (luand in calcul un impozit anualizat). Iar ritmul de scadere este mult mai mare decat veniturile totale incasate la buget in contul impozitului pe profit. Datele publicate de Ministerul Finantelor Publice arata faptul ca, la finele primelor noua luni, la Bugetul de stat au fost inregistrate aproximativ 8,3 miliarde de lei venituri din impozitul pe profit, in scadere cu numai 16% fata de luna similara a anului precedent. Asta pentru ca firmele romanesti nu au aceeasi capacitate de a rezista crizei economice.

Oamenii de afaceri dau vina pe politicieni pentru faptul ca societatile cu capital privat romanesc au o pondere mica in economie. In momentul de fata s-a ajuns in situatia in care aproape toate domeniile de activitate sa fie dominate de companii cu capital strain. Florin Parvu, presedintele Colegiului de Excelenta din cadrul Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, atrage atentia ca si firmele mai dezvoltate cu capital integral romanesc isi au sediile prin offshore-uri, in timp ce companiile de stat au datorii imense, chiar daca aparent sunt mai profitabile decat cele private. "Consecinta cea mai dramatica va fi faptul ca multinationalele vor face profit, isi vor lua trei fiare si vor pleca afara. Ce va ramane in tara va fi o piata goala, cu agenti economici romani saraciti. S-a vazut ce lovitura a resimtit societatea romaneasca din cauza crizei. In Romania nu ar fi trebuit sa simtim criza. In primul rand pentru ca nu am avut active neplatite, cum sunt casele, venim dintr-o perioada de privatizare si majoritatea a avut bani, romanii  avand si alte venituri in afara de serviciu. De ce am intrat in criza? Pentru ca nu am avut o economie stabila si puternica romaneasca", spune Florin Parvu.

Presedintele Colegiului de Excelenta din cadrul CNIPMMR este de parere ca solutia cea mai buna pentru incurajarea capitalului autohton este neimpozitarea profitului reinvestit, care sa se aplice si pentru capitalul care nu pleaca din Romania. "Ministerul Finantelor spune ca prin neimpozitarea profitului reinvestit se creeaza o gaura la buget. Acesti «mari specialisti» nu apreciaza faptul ca introducerea acestei masuri ar aduce mai multe venituri si are efecte teribile, cum ar fi scoaterea banilor negri la lumina. E ca un tavalug, aceasta masura creste in progresie aritmetica, iar la doi ani capitalul se dubleaza prin profitul reinvestit", sustine Florin Parvu. Unul dintre putinele sectoare in care firmele romanesti au o pozitie mai puternica este agricultura, insa si aici sunt sanse mari ca raportul de forte sa se schimbe.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: