Topul ministrilor de finante din UE. Pogea nu e deloc pe lista

Data publicarii: 19-11-2009 | Finante-Banci

Francezii se pot mandri ca au cel mai bun ministru de finante din UE in mijlocul celei mai grave crize economice europene din ultimii 60 de ani, in timp ce romanii, prin Gheorghe Pogea, nici macar nu sunt prezenti in top. Christine Lagarde a fost votata de catre un juriu de economisti europeni drept cel mai bun sef al finantelor din UE, conform unui clasament alcatuit de prestigioasa publicatie economica Financial Times (FT).

Numele lui Gheorghe Pogea lipseste de pe lista. Nu pentru ca ar fi prea bun sau prea rau, ci pentru ca topul cuprinde numai 19 din cele 27 de state membre, publicatia citata precizand ca statele mici, neimportante, nu au fost luate in considerare. "Dintre cele 27 de economii ale Uniunii Europene cateva dintre cele mai mici au fost excluse, numarul competitorilor scazand la 19. State non-UE cum ar fi Norvegia si Elvetia au fost si ele excluse", precizeaza publicatia economica.

Titlul de cel mai prost ministru i-a fost acordat irlandezului Brian Lenihan, in urma votului unui juriu format din economistii de marca ai celor mai mari grupuri financiare din Europa, printre care Deutsche Bank, UniCredit si ING.

Lipsa Romaniei din acest clasament, indiferent de locul ocupat de Pogea, este cu atat mai greu de explicat cu cat ministrul ungar de finante, Peter Oszko, este prezent, pe locul 17, e drept, in timp ce Polonia, prin Jacek Rostowski, ocupa un nesperat loc sapte, la egalitate cu britanicul Alistair Darling. Editia pe 2009, centrata pe combaterea crizei, este a patra de acest tip publicata de FT.

Topul celor mai buni ministri de finante din UE

  1. Christine Lagarde - Franta
  2. Peer Steinbruck - Germania
  3. Didier Reynders - Belgia
  4. Anders Borg - Suedia
  5. Giulio Tremonti - Italia
  6. Josef Proll - Austria
  7. Jacek Rostowski - Polonia
  8. Alistair Darling - Marea Britanie
  9. Claus Hjort Frederiksen - Danemarca
  10. Wouter Bos - Olanda
  11. Jean-Claude Juncker - Luxemburg
  12. Jyrki Katainen - Finlanda
  13. Eduard Janota - Cehia
  14. Jan Pociatek - Slovacia
  15. FernandoTeixeira dosSantos - Portugalia
  16. Elena Salgado - Spania
  17. Peter Oszko - Ungaria
  18. George Papaconstantinou - Grecia
  19. Brian Lenihan - Irlanda

Integral in Gandul