Patriciu: Romania trebuie sa isi vada de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic

Data publicarii: 19-11-2009 | Economie

Romania trebuie sa micsoreze cota unica si TVA si sa renunte la 4 din 5 bugetari in urmatoarele luni, astfel incat "sa ne vedem de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic", insa in 2010 tara se va confrunta cu problema somajului si "o lipsa acuta de bani", considera omul de afaceri Dinu Patriciu.

"Trebuie sa micsoram cota unica, TVA (taxa pe valoarea adaugata, n.r.), sa acceptam deficite temporare, pentru ca Romania sa creasca cu putere. Trebuie sa plece patru din cinci bugetari si desigur ca nu pot fi lasati pe drumuri, dar crestere economica le poate oferi o sansa. Sa ne vedem de drum cu un stat mai mic, dar mai puternic", a spus Patriciu, fara a preciza cu cat ar trebui micsorate impozitele.

In prezent, in sistemul bugetar romanesc lucreaza circa 1,3 milioane persoane. 

El a adaugat ca prioritatile pe care Romania trebuie sa le aiba in vedere in perioada urmatoare sunt descentralizarea si dereglementarea, pe care trebuie sa realizaze in urmatoarele luni, sustinand ideea unei "terapii de soc" pentru revenirea din recesiune.

"Daca acestea se intampla, cresterea economica e posibila in 2010. Altfel, previziunile sunt optimiste", a adaugat omul de afaceri.

In opinia sa, Romania se va confrunta in 2010 cu problema somajului si cu "o lipsa acuta de bani, pentru ca nu avem niciun fel de credibilitate in exterior din cauza galcevei politice".

"Va spun asta cu tristete, si am oarecare relatii in lumea asta. Nu ne crede nimeni in stare sa ne guvernam, sa ne determinam singuri viitorul", a mai spus Patriciu.

El considera, de asemenea, ca Romania avea alte posibilitati in momentul in care a incheiat acordul extern cu FMI.

NewsIn