CEO Petrom: Romania are nevoie e o strategie serioasa pe regenerabile, potentialul tarii e fantastic

Data publicarii: 19-11-2009 | Mediu

Directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe, a declarat joi ca Romania are nevoie e o strategie serioasa privind promovarea energiilor regenerabile, mai ales avand in vedere ca potentialul este "fantastic".

De altfel, producatorul de titei si gaze Petrom analizeaza in prezent mai multe proiecte pentru a putea demara investitii in sectorul energiei regenerabilele, mai ales pe sectoarele geotermal si eolian.

"Credem ca pentru a maximiza realizarea potentialului pe care il are Romania in acest domeniu, este nevoie de o strategie in adevaratul sens al cuvantului, de un plan de actiuni pe baza carora investitorii sa poata vedea ce se poate intampla cu investitiile intr-un domeniu nou, care are dificultati in a deveni viabil. Nu doar un 'wish list' , in care sa anuntam teoretic ce dorim sa facem, ci sa existe niste principii foarte clar specificate. Vorbim de o strategie nici macar pe termen mediu, ci pe termen lung, pana in 2050, este nevoie de o abordare serioasa, intai pentru ca exista interes investitional, dar si pentru ca acest sector al energiilor regenerabile poate deveni un factor de crestere economica in Romania", a declarat Mariana Gheorghe.

CEO-ul Petrom a subliniat si problema care dureaza de mai bine de un an, in legatura cu nepunerea in aplicare a legii privind promovarea productiei de electricitate din surse regenerabile, avand in vedere ca exista o legislatie care a fost aprobata in noiembrie 2008, dar care nu poate fi aplicata.

"Guvernul Romaniei a inteles acest potential al Romaniei si faptul ca este nevoie de stimularea investitiilor in acest domeniu. Din pacate, Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nu este aplicabila nici acum, fiind nevoie de o Hotarare de Guvern pentru ca acest sistem de promovare sa fie aprobat. Apelul pe care il facem in numele Consiliului Investitorilor Straini (FIC) si al tuturor investitorilor din orice domeniu este acordarea unei atentii deosebite in promovarea legislatiei secundare, astfel ca potentialii investitori sa poata lua decizii", a adaugat directorul general executiv al Petrom.

Totodata, Mariana Gheorghe a mentionat si faptul ca trebuie sa analizam nu doar potentialul teoretic, ci si potentialul tehnic al Romaniei, adica viabilitatea investitiilor avute in vedere (insemnand tehnologii noi si costuri foarte mari)

In ceea ce priveste programul 20/20/20, CEO-ul Petrom a afirmat ca pentru Romania, in 2020, consumul de energie, care sa contina si energia electrica si cea termica, trebuie sa vina in proportie nu de 20%, ci de 24% din surse regenerabile.

"Un procent de 20% din totalul consumului la nivelul anului 2020 trebuie sa vina din surse de energii regenerabile. Acesta este specific fiecarei tari, in functie de cand s-a aprobat si in functie de potentialul fiecarei tari. Astfel, pentru Romania nu este 20%, ci este 24%. Romania avea productie de energie din surse regenerabile de 17% in 2005. Trebuie sa ajungem  la 24%, dar aplicat la nivelul de consum din 2020. Acest consum este estimat sa creasca si noi vedem o mare provocare pentru Romania, pentru ca 24% treuie sa fie dintr-o baza mai mare, dar si intrucat capacitatile hidro au o durata de viata limitata, iar biomasa sufera o dinamica, populatia foloseste mai putin lemnul. Probabil ca efortul investitional este foarte mare", a mai spus Gheorghe.

Potrivit Marianei Gheorghe, este posibil si un infringement in situatia in care Romania nu realizeaza aceste obiective.

In prezent, situatia centralelor in operare care folosesc surse regenerabile este: eolian: 14MW, biomasa: 8,08MW, microhidro: 70MW, iar fotovoltaic: 0(zero)MW.

In prezent, Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie este in vigoare, fiind publicata in Monitorul Oficial din 3 noiembrie 2008, insa punerea ei in aplicare depinde de emiterea unor proiecte de Hotarari de Guvern ce ar trebui formulate de ANRE si ME si ulterior aprobate de Guvern.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Explorare si Productie, Rafinare si Marketing, Gaze Naturale si Energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania. Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia.  In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de  4,552 milioane euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03%iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: