Croitoru: Criza politica actuala pune in pericol acordurile Romaniei cu FMI si Comisia Europeana

Data publicarii: 19-11-2009 | Actualitate

Programele anterioare ale Romaniei cu FMI sau BM au functionat dupa un model orientat pe termen scurt, iar autoritatile au intrerupt colaborarea dupa primele transe, fara a mai face reformele structurale, a spus Lucian Croitoru, care considera ca si actuala criza politica pune in pericol acordurile.

"Referitor la perspectiva continuarii acordului cu FMI, ma gandesc ce fel de model a functionat anterior. In cazul Romaniei, acesta a avut intotdeauna doua componente. Orice acord cu FMI, Banca Mondiala sau, mai recent, si cu UE a fost impus de constrangerile financiare externe. Noi am importat resurse financiare, dar si incredere. A doua componenta este ca autoritatile intotdeauna au avut un echilibru politic in tara care a facut ca termenul scurt sa fie principalul orizont, ceea ce, dupa accesarea primelor transe, a dus la intreruperea acordurilor, fara a mai realiza reformele structurale propuse", a spus joi consilierul guvernatorului BNR.

El a mai afirmat ca "ramane de vazut daca echilibrul politic din Romania va impune din nou orizontul pe termen scurt", in conditiile in care "criza politica actuala pune in pericol acordurile".

"Acordurile contin elemente de reforma de care avem nevoie. Romania intra in criza si pe cont propriu, fara contributia din exterior, din cauza dezechilibrelor acumulate, atat de sectorul public, cat si de cel privat. Cheia iesirii din criza este ajustarea sectorului public, dupa ce sectorul privat a facut ajustarile necesare. Altfel, s-ar putea sa nu poata fi evitata majorarea impozitelor, ceea ce ar impiedica reluarea cresterii economice", a subliniat Croitoru.

Referitor la politica fiscala practicata in 2007 si 2008, el spune ca aceasta "a dezarmat armata inaintea unui razboi".

NewsIn