CE confirma ca a trimis o scrisoare de obiectii agentiei Standard & Poor's

Data publicarii: 19-11-2009 | International

Comisia Europeana (CE) a confirmat ca a trimis o scrisoare de obiectii agentiei de rating Standard & Poor's (S & P), divizie a McGraw-Hill Companies Inc din SUA, privind abuzul de pozitie dominanta si cererea de plata a unor taxe de licenta pentru folosirea ISIN in bazele lor de date.

Scrisoarea de obiectii subliniaza estimarea preliminara a Bruxellesului despre abuzul de piata al S&P prin solicitarea - in calitate de unic numit de Agentia americana de numerotare pentru titlurile americane de valoare -, institutiilor financiare si furnizorilor de informatii sa plateasca taxe de licenta pentru utilizarea Numerelor de Identificare a Titlurilor de Valoare (ISIN) in bazele lor de date.

"Comisia este de parere ca acest comportament duce la preturi incorecte si constituie o incalcare a articolului 82 din tratatul de aderare", se mai precizeaza in comunicat.

ISIN sunt numere de identificare globale pentru titluri de valoare si sunt gestionate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), cu standardul 6166. Acestea sunt indispensabile pentru numeroase operatiuni pe care le deruleaza institutiile financiare si nu pot fi substituite cu alte numere de identificare a titlurilor de valoare.

S&P este singura institutie numita de Agentia de numerotare pentru titlurile americane de valoare si de aceea este singurul emitator si principalul diseminator al acestora. Agentia de rating are la dispozitie opt saptamani in care sa raspunda scrisorii de obiectii, dupa care va avea dreptul sa-si expuna direct puctul de vedere. Daca estimarea preliminara din scrisoare de obiectii este confirmata, CE poate cere S&P sa renunte la abuz si poate impune sanctiuni.

Bruxelles-ul a deschis o investigatie formala asupra S&P in ianuarie 2009. O scrisoare de obiectii este o etapa formala in investigatia antitrust a CE, prin care executivul european informeaza partile interesate de obiectiile pe care le are. Acestea pot raspunde scrisorii de obiectii, aducand in favoarea lor toate argumentele ce pot clarifica obiectiile comisiei. De asemenea, ele pot cere o examinare orala. Trimiterea unei scrisori de obiectii nu prejudiciaza rezultatul final al anchetei CE, se mai precizeaza in document.

NewsIn