Negritoiu (ING): Suntem o tara europeana, dar gandim in termeni de economie inchisa

Data publicarii: 19-11-2009 | Economie

Romania "a fost in situatia unei crize externe amplificata de politicile interne, fiscale si monetare", in conditiile in care "este o tara europeana, dar gandeste in termeni de economie inchisa", a spus directorul ING Bank, Misu Negritoiu, care a apreciat ca BNR ar cheltui oricat "sa tina cursul".

"Suntem o tara europeana, dar gandim in termeni de economie inchisa. In primul rand ca suntem o economie euroizata, prin offshore, 75% din credite in euro si noi ne luptam pentru o dobanda care nu are cu adevarat efect asupra pietei. Ce are efect este cursul de schimb", a spus directorul general al ING Bank Romania.

El a adaugat ca ar trebui sa se puna intrebarea "pe cine protejeaza si cui dauneaza o anumita politica de curs de schimb".

"Sunt 500.000 de persoane cu ipoteci care nu mai pot plati. In plus, trebuie sa vedem cate locuri de munca se inchid din cauza cursului de schimb. Oficialii bancii centrale au spus ca Romania s-a transformat intr-un mare shopping mall, dar asta tot din cauza aprecierii, aveam o moneda puternica, importurile au invadat piata romaneasca. Vorbim de agricultura dar nu avem", a spus Negritoiu.

El considera ca deprecierea leului ar putea avea si efecte pozitive, "precum stimularea productei prin politica de curs de schimb"

"Culmea este ca in ultimul timp cursul s-a depreciat din cauza tranzactiilor comerciale efective, nu a speculatiilor. In acesti termeni, daca vorbim de speculatii, vorbim de reactiile pietei", a precizat reprezentantul ING Bank.

El considera ca leul este "pe o tendinta de depreciere, insa BNR este suficient de hotarata sa cheltuie oricat sa tina cursul".

"Noi vedeam in prognozele noastre o crestere a cursului pana la 4,5 lei/euro, iar dupa imbunatatirea sentimentului in strainatate si revenirea economiilor europene, putem asista chiar la o usoara apreciere a cursului. Anul viitor poate ajunge chiar la 4,3 lei/euro, dar politicile aplicate acum sunt confrontationale, in loc de flexibile, prietenesti. Este un fel de a face politica, dar este contraproductiv", a spus Negritoiu.

El a apreciat ca BNR a avut o politica "neinspirata" in toamna anului trecut, cand s-a vorbit despre un atac asupra leului, deoarece deprecierea a intervenit "brusc si tarziu", din februarie 2009.

"In octombrie 2008, a fost o politica cel putin neinspirata. A aruncat BNR intr-o lupta cu investitorii, care nu speculau, doreau sa-si inchida pozitiile, in conditiile crizei. A generat o crestere fara precedent a dobanzilor, lichiditatea a disparut aproape complet din sistem, pana la sfarsitul anului banii s-au terminat, obiectivul stabilitatii preturilor s-a tranformat brusc in stabilitatea cursului. Dupa februarie a urmat devalorizarea", a completat Negritoiu.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: