SocGen le spune clientilor cum sa se pregateasca pentru un potential colaps global

Data publicarii: 19-11-2009 | Finante-Banci

Banca franceza Societe Generale si-a sfatuit clientii sa fie pregatiti pentru un posibil colaps economic global in urmatorii doi ani, indicand totodata o strategie de investitii defensiva pentru evitarea naruirii activelor.

In raportul intitulat "Cel mai rau scenariu pentru piata creditelor", analistii bancii spun ca prin pachetele de ajutor acordate institutiilor financiare de catre statele nationale, responsabilitatile bancilor au fost transferate in curtea guvernelor, dand nastere unor noi probleme.

"Pana acum nimeni nu poate spune cu certitudine daca am scapat sau nu de perspectiva unui colaps economic global", se arata in raportul de 68 de pagini al bancii, precizandu-se ca nu este o previziune, ci doar o explorare a celor mai sumbre posibilitati.

Printre posibilitatile mentionate sunt scaderea accentuata a dolarului si proprietatilor imobiliare si cresterea pana la un nivel record a datoriilor publice. Astfel, datoria SUA si a zonei euro ar putea ajunge la 125% din PIB, iar in Japonia la 270% din PIB, in timp ce datoria globala totala va atinge 45.000 miliarde dolari.

"Datoria guvernamentala va fi greu de micsorat pe termen lung. Am ajuns la un punct de non-retur in acest domeniu", se arata in raport, precizandu-se ca imbatranirea populatiei joaca un rol major in intreaga ecuatie.

Analistii bancii franceze spun ca recenta criza arata similaritati evidente cu ce s-a petrecut in Japonia in timpul asa-numitului "Deceniu Pierdut", perioada de stagflatie intinsa pe mai bine de 10 ani. Totusi, japonezii au lasat yenul sa cada, iar economia lor s-a putut mentine la suprafata prin exporturi robuste, lucru imposibil de reprodus pe plan global, conform analizei.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: