Ministerul Finantelor a simulat majorarea TVA la 20%-21% sa vada efectul asupra economiei nationale

Data publicarii: 20-11-2009 | Finante-Banci

Dupa ce timp de doua saptamani s-a negat cu inversunare cresterea fiscalitatii, secretarul de stat Gratiela Iordache a recunoscut ieri ca, in cadrul ministerului de Finante, s-au realizat simulari cu privire la efectele pe care le-ar putea avea majorarea taxei pe valoarea adaugata (TVA) incepand cu anul viitor. Secretarul de stat a vorbit de o majorare cu cel putin un punct procentual.

Reprezentantii Finantelor au confirmat ieri ca specialistii ministerului au efectuat simulari de crestere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) cu un punct procentual. In pofida dezmintirilor oficiale venite pana acum dinspre guvernanti, se dovedeste astfel ca oficialii din Executivul Romaniei iau in calcul o majorare a TVA pentru 2010. Directia generala de analiza macroeconomica si politici financiare este cea responsabila sa anticipeze efectele asupra economiei nationale si asupra Bugetului de stat pe care le-ar putea implica o asemenea masura.

In prezent, nivelul TVA in Romania este de 19%, dar au existat semnale dinspre mediul politic ca bugetul pentru 2010 poate lua in calcul o majorare de pana la trei puncte procentuale. Semnale dezmintite categoric pana in prezent de oficialii de la Finante. Cu toate acestea, specialistii in economie sunt de parere ca o crestere a TVA este verosimila, in contextul actualei situatii economice si a lipsei acute de venituri la Bugetul statului.

Integral in Financiarul