FT: Castigatorul alegerilor din Romania va avea o influenta redusa asupra politicilor financiare

Data publicarii: 22-11-2009 | Politica

In ciuda gravitatii situatiei economice din Romania, campania electorala nu s-a concentrat pe tematici economice si indiferent de promisiunile candidatilor, viitorul presedinte al tarii va avea o influenta redusa asupra politicilor financiare atat de necesare, comenteaza Financial Times.

Intr-un articol dedicat alegerilor de duminica din Romania, prestigiosul Financial Times (FT) evidentiaza ideea ca Romania are nevoie rapid de o solutie viabila pentru a iesi din impasul economic si politic.

"In ciuda gravitatii situatiei economice a tarii - a doua ca marime din randul noilor membri ai UE din Europa de Est -, campania electorala s-a concentrat pe tematici fara nicio legatura cu economia", constata totusi FT.

Publicatia prezinta succint si promisiunile de campanie ale celor trei candidati principali. "Basescu, un fost capitan de nava si un comunicator talentat, a promis sa continue lupta anticoruptie, domeniu in care s-a inregistrat un progres redus in ultimii cinci ani. El mai sprijina si o serie de masuri populare, cum ar fi reducerea numarului de parlamentari si crearea unui Parlament unicameral", se arata in articol.

"Geoana, fost ministru de externe si ambasador la Washington, promite o alternativa mai tehnocrata la stilul zgomotos si transant de a face politica al lui Basescu. Astfel, Geoana are planuri pentru iesirea din criza, care se refera inclusiv la cheltuieli pentru infrastructura, care ar putea, potrivit acestuia, sa ridice rata de crestere a Romaniei", continua FT. 

Crin Antonescu, candidatul PNL, cel de al treilea partid ca marime din Romania, promite reducerea taxelor si impozitelor, mai constata publicatia.

"In tot cazul, indiferent de ceea ce promit ei in campanie, castigatorul alegerilor va avea o influenta redusa asupra politicilor financiare. Presedintele are puterea sa nominalizeze un premier, sa supravegheze, intr-o oarecare masura, sistemul judiciar, si, nu in ultimul rand, sa controleze serviciile de securitate", atrage atentia Financial Times.

Laura Stefan, membru al Societatii Academice Romanie a explicat pentru FT ca presedintele gestioneaza lucrurile in mare, hotarand cum ar trebui sa evolueze situatia, dar fara sa poata face ceva in mod direct.

In acest context, FT remarca faptul ca perspectivele economice pentru Romania au fost in mod constat reduse in cursul anului, astfel ca promisiunile privind cheltuielile publice vor fi greu de tinut. In martie, FMI a prognozat o contractare a economiei cu 4,1%, privita ca fiind pesimista la acel moment, dar aceasta a fost revizuita la 8,5% in august. Avand in vedere ca cererea externa a compensat consumul intern care s-a prabusit, se asteapta ca economia sa ajunga la o scadere de 8%, fiind foarte dificial de atins tinta de deficit de 7,3% de anul acesta.

Ziarul aminteste si de criza politica care a marcat ultimele luni scena politica din tara. "Romania urmeaza sa voteze pentru un nou presedinte duminica, in primul tur al unui scrutin care este crucial pentru deblocarea impasului politic care a impiedicat accesul acestei tari adanc afectate de recesiune la ajutorul financiar international. Bucurestiul a fost condus de un guvern interimar cu puteri limitate dupa ce coalitia dintre social-democrati si democrat-liberali s-a destramat, dupa mai putin de un an de mandat. Aceasta situatie a determinat ca FMI si Uniunea Europeana sa amane plata celei de a doua transe de 1,5 miliarde euro din intregul pachet de 20 de miliarde", puncteaza articolul.

"De la desfacerea coalitiei, presedintele Traian Basescu, care doreste un al doilea mandat cu spijinul PD-L, si Mircea Geoana, presedintele PSD si candidatul acestui partid, au trecut printr-o serie de propuneri de premieri, dar nu au reusit sa ajunga la un acord. Avand in vedere ca guvernul interimar al lui Emil Boc nu va fi, cel mai probabil, inlocuit pana dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale, institutiile financiare internationale care au acordat imprumuturi Romaniei sunt din ce in ce mai preocupate ca programul de redresare al Romaniei va fi afectat si mult", continua FT.

Tonny Lybek, presedintele FMI Romania, este citat de FT explicand ca, de regula, atunci cand exista un guvern interimar, rapoartele sunt amanate. "Vor fi necesare masuri suplimentare la bugetul pe 2010 pentru a se putea atinge tinta de un deficit bugetar de 5,9%. Va fi astfel dificil sa facem plata pana la sfarsitul acestui an", a spus Lybek.

NewsIn