PwC: Romania este pe penultimul loc in UE dupa usurinta cu care se pot plati taxele

Data publicarii: 23-11-2009 | Finante-Banci

Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate in ce priveste usurinta platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere cu trei locuri fata de precedentul clasament, la nivel european fiind pe penultimul loc la aceeasi categorie, arata un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC).

"Romania sta mai bine decat media europeana in ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor fiscale, 202 ore anual fata de o medie de 232 ore. Din pacate, insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte sunt contributii sociale", a spus Peter de Ruiter, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania, pe partea de taxe si servicii legale.

In clasamentul la nivelul Uniunii Europene, Romania se afla pe locul 26 din cele 27 de state membre ale UE, pe ultimul loc aflandu-se Polonia, in timp ce la nivelul Europei de Est si al Asiei Centrale, Romania se afla pe locul 20 din 27.

Raportul a fost realizat pe baza a trei analize, respectiv a numarului de ore necesare anual pentru plata taxelor, a numarului de plati care trebuie facute anual si a ponderii taxelor in profitul companiilor, analiza fiind realizata in conformitate cu mediul fiscal din 2008 insa luand in calcul si unele reforme realizate in 2009. Astfel, in ce priveste numarul orelor, Romania se situaza pe locul 79 in lume cu 202 ore anual, fata de pozitia 74 in precedentul raport, iar in ce priveste numarul platilor necesare anual, Romania cu o medie de 113 plati se afla pe locul 182 din cele 183 economii analizate, in scadere cu un loc fata de precedentul raport.

Din perspectiva cotei fiscale totale, ce masoara ponderea cheltuielilor fiscale ca procent din profit inainte de impozitare, Romania a facut progrese fata de anul trecut, procentul scazand de la 48% la 44,6%, ce o situeaza in media statelor europene, dar pe locul 108 la nivel global, mai arata raportul PricewatehouseCoopers.

Analistii PwC recomanda in cazul Romaniei, pentru imbunatatirea pozitiei in clasament, reducerea numarului de plati la cel mult 60 de plati anual, imbunatatirea colectarii taxelor si impozitelor, eliminarea taxelor si contrtibutiilor de mica valoare, precum si imbunatatirea legislatiei.

"Ca sa imbunatateasca mediul de investitii, Romania ar trebui sa imbunatateasca rambursarea de TVA, ce reprezinta o foarte mare problema, ce ar putea fi solutionata si prin compensarea rambursarii prin reducerea sau eliminarea altor taxe ce trebuie platite", a mai spus de Ruiter.

Printre altele, PwC propune reduceri fiscale pentru dobanzi la creditele ipotecare acordate persoanelor fizice.

"Toate reglementarile ar putea fi implementate pe parcursul unui mandat de patru ani, insa reducerea numarului de plati este cel mai important pas care ar trebui realizat. Romania nu a facut multe lucruri proaste, dar nici bune in anul care a trecut", se mai arata in raport.

Analiza PwC face parte dintr-un raport realizat cu Banca Mondiala, Doing Business si masoara usurinta de a plati taxele in 183 de state din lume.

In ultimii cinci ani, raportul a identificat 171 de reforme fiscale in 104 state din lume, in vreme ce 20 de state au redus impozitele pe profit pentru companii, 18 si-au simplificat procedurile de plata a taxelor. In medie, compania standard utilizata in studul de caz, o societate cu raspundere limitata cu cel mult cinci proprietari si 60 de angajati trebuie sa faca 31 de plati si consuma 286 de ore pentru calculul si plata impozitelor.

NewsIn