PwC: Majorarea TVA ar fi cea mai facila masura fiscala de crestere a veniturilor la buget

Data publicarii: 23-11-2009 | Finante-Banci

Majorarea TVA ar fi cea mai usoara modalitate din punct de vedere fiscal de crestere a veniturilor la buget fara sa aiba, insa, impact semnificativ asupra climatului economic pe termen lung, considera Peter de Ruiter, partener in cadrul PwC, mentionand ca impozitul minim a fost o greseala.

"Cresterea TVA cu 2-3 puncte procentuale ar avea un impact de inflatie pe termen scurt, dar climatul de consum nu ar fi afectat puternic. E una dintre cele mai usoare modalitati de crestere a taxelor ce ar putea fi facuta. Masura ar fi usor de implementat, cu efecte pe termen scurt, astfel ca daca vrei o crestere a veniturilor este cea mai facila modalitate", a spus Peter de Ruiter, partener in cadrul PricewaterhouseCoopers (PwC).

El a adaugat ca, in ce priveste clasamentul realizat de PwC cu privire la usurinta platii taxelor, cresterea TVA nu ar imbunatati pozitia Romaniei, aflata in prezent pe locul 149 din 183 economii analizate.

"Exista tari cu TVA mai mare decat al Romaniei, dar care se claseaza pe o pozite mai buna decat a Romaniei, a adaugat de Ruiter.

Cu toate acestea, ultimul raport realizat de PwC, recomanda Romaniei o mai buna rambursare a TVA-ului, alaturi de alte masuri pentru imbunatatirea climatului fiscal.

In acelasi timp, de Ruiter considera ca impozitul minim "nu a fost cu siguranta o masura fantastica, ci o greseala pentru ca nu a adus nimic la buget, dar a creat o povara suplimentara la nivel adminstrativ, chiar daca a fost implementata cu intentii bune".

"Nu cred ca a avut un impact pozitiv asupra climatului economic si a colectarii taxelor, fiind si alte metode de imbunatatire a acestui sistem", a mai spus de Ruiter.

NewsIn