Suprafata de birouri ce urmeaza a fi finalizata in T4 2009 are un grad de preinchiriere de doar 30%

Data publicarii: 24-11-2009 | Imobiliare

Suprafata de birouri ce urmeaza a fi finalizata in T4 2009, de 140.000 mp, are un grad redus de preinchiriere, de doar 30%, a declarat marti presedintele Consiliului director al BNP Paribas Real Estate, Ioana Momiceanu, in cadrul evenimentului "Zilele Biz".

"Cererea din partea companiilor care intra pe piata este drastic redusa. De asemenea, nu au fost anuntate multe proiecte de constructii de spatii de birouri pentru anii 2011-2012", a precizat Momiceanu.

In ceea ce priveste suprafata totala de birouri inchiriate in primele sase luni ale anului, aceasta a fost de 80.000 mp construiti, cu 60% mai mica decat in primul semestru al anului trecut, arata un studiu al BNP Paribas Real Estate. In prima jumatate a anului au fost livrati 300.000 mp de birouri, ajungandu-se astfel la un total de 2,2 milioane mp. In ceea ce privesete chiria de baza a acestor spatii, aceasta a scazut cu 10-15% in primele sase luni din 2009, in timp ce chiria neta a scazut cu 20-25%. Astfel chiria medie pentru birouri din clasa A pozitionate in zone centrale era la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al acestui an de 17-19 euro/mp/luna, iar pentru cele din clasa B chiria medie perceputa era de 12-15 euro/mp/luna.

"Concentarea cererii pentru spatii de birouri a fost pe cladiri finalizate sau cu un grad ridicat de finalizare. In cel de-al treilea trimestru al anului 2009 ritmul de crestere al chiriilor solicitate s-a temperat", a precizat Ioana Momiceanu.

In ceea ce priveste segmentul de retail, studiul BNP Paribas Real Estate releva ca dupa primele sase luni din 2009 s-a observat o scadere a volumului tranzactiilor comerciale (-18%), ceea ce a condus la inchideri de activitate ale retailerilor si relocari catre alte zone.

"Magazinele de tip discount sunt cel mai putin afectate. Acestea au succes deoarece sunt incurajate de atitudinea cumparatorilor, care sunt sensibili la preturi", a explicat reperezentantul BNP Paribas Real Estate.

In plus, chiriile pentru spatii comerciale stradale centrale au scazut in primul semestru al anului cu 15-16% fata de anul precedent, ajungand la 80 de euro/mp/luna pentru spatii de pana la 75 de mp, iar pentru zone secundare se ridicau la 25-50 de euro/mp/luna. Pentru centrele comerciale, chiriile se situau in jurul valorilor de 60-80 euro/mp/luna pentru spatii de sub 100 mp.

Totodata, studiul BNP  arata ca cel mai afectat segment din zona imobiliara a fost cel rezidential. "Au existat incercari de stimulare a cererii pentru achizitia de apartamente, precum programul "Prima Casa", insa stimulentele oferite de stat nu sunt suficient de puternice", a spus Ioana Momiceanu.

Potrivit reprezentantului BNP Paribas Real Estate, numarul tranzactiilor din segmentul rezidential a scazut din cauza diminuarii cererii, a conditiilor impuse de banci, dar si din cauza incertitudinii populatiei privind siguranta veniturilor.

In ceea ce priveste tendintele pe termen scurt, Ioana Momiceanu a precizat ca nu sunt semne de revigorare semnificativa a cererii, iar discrepantele dintre puterea de cumparare a populatiei si preturile cerute de piata se vor mentine.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: