Banca Romaneasca a aprobat credite prin Prima Casa de 17 mil. euro si reduce venitul minim solicitat

Data publicarii: 24-11-2009 | Finante-Banci

Banca Romaneasca a redus venitul minim solicitat pentru acordarea creditelor prin Prima Casa, pentru care banca a aprobat si preaprobat circa 450 de dosare de credit pana in prezent, in valoare de 17 milioane euro, din plafonul redistribuit de FNGCIMM, de 27,4 milioane euro.

Astfel, pentru o familie cu trei membri ce solicita imprumutul maxim pentru care se ofera garantii prin Prima Casa, de 57.000 euro, pe 30 de ani, venitul minim al familiei trebuie sa fie de 2.900 lei, cu 450 lei mai mic fata de conditiile anterioare.

Pana in prezent, Banca Romaneasca a aprobat si preaprobat 450 dosare de credit, la o valoare medie a imprumutului de 40.000 euro, peste 70% dintre solicitanti optand pentru achizitia de apartamente vechi, de doua camere.

Banca dispune de 27,4 milioane euro dupa repartizarea plafoanelor garantate de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), iar banca nu exclude solicitarea unei suplimentari a plafonului dupa epuizarea acestuia, in conditiile in care, la inceputul programului, plafonul aprobat era de 68,45 milioane euro.

Banca Romaneasca acorda credite in euro prin Prima Casa la o dobanda variabila, egala cu rata EURIBOR la 3 luni, plus o marja de 3,75 puncte procentuale, iar cele in moneda nationala se acorda la o dobanda variabila egala cu rata ROBOR la 3 luni, plus 2 puncte procentuale.

Banca suporta comisionul de garantare, de 0,37% din valoarea creditului, datorat FNGCIMM, precum si costul evaluarii imobilului si nu percepe comision de rambursare anticipata.

La semnarea contractului, clientul trebuie sa constituie un depozit echivalent cu rata lunara pe 3 luni, pentru care Banca Romaneasca plateste o dobanda de 2% la euro si de 5% la lei. Clientul isi va putea retrage banii la rambursarea integrala a creditului.

Solicitantii eligibili trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 20 si 70 de ani (la sfarsitul perioadei de creditare imprumutatul nu va putea depasi 70 de ani) si sa nu detina nicio locuinta in proprietate.

Banca-mama a Bancii Romaneasti, National Bank of Greece (NBG), a raportat un profit la noua luni de repartizat din afacerile din Romania in scadere cu 23% fata de aceeasi perioada din 2008, la 17 milioane euro, insa castigul inainte de provizionare a urcat cu 27%, la 49 milioane euro.

Volumul creditelor acordate de grup prin afacerile din Romania pana la 30 septembrie 2009 a crescut cu 2% fata de finalul trimestrului precedent, pana la 2,163 miliarde euro,dar a scazut cu 1,73% fata de finalul lui 2008.  Creditele acordate sectorului de retail insumau 964 milioane euro la 30 septembrie, in scadere cu 6,6% fata de sfarsitul anului trecut.

Banca Romaneasca, prezenta de 16 ani pe piata bancara din Romania, are un capital social de peste 200 milioane euro si o retea nationala formata din 151 de unitati.

In octombrie 2003, grupul financiar elen National Bank of Greece (NBG) a cumparat pachetul majoritar de la Banca Romaneasca, detinand in prezent 89,07% din capitalul social al acesteia. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10,21% din capitalul social al bancii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: