LeasePlan estimeaza ca piata romaneasca de leasing operational va creste cu 20% in acest an

Data publicarii: 24-11-2009 | Afaceri

Filiala din Romania a companiei olandeze de leasing operational LeasePlan Corporation estimeaza o crestere de circa 20% a pietei romanesti de leasing operational in 2009, pana la 22.000 - 23.000 de vehicule, a declarat marti directorul general al LeasePlan Romania, Bogdan Apahidean.

Pentru 2010, Apahidean estimeaza o crestere a pietei de leasing operational de 20-25%, pana 25.000 - 28.000 de autovehicule in administrare.

"Piata romaneasca de leasing operational are potential important de crestere, deoarece este subdezvoltata comparativ cu alte tari din Europa de vest. In Romania, numai 3-4% din inmatricularile de vehicule noi sunt facute in leasing operational", a afirmat Apahidean.

Pe pietele din Europa de Vest, circa 20% din inmatricularile de vehicule noi sunt prin leasing operational, a adaugat el.

Seful LeasePlan Romania a subliniat ca leasingul operational ofera solutii companiilor pentru reducerea costurilor cu administrarea flotei, fiind indicat pe timp de criza. 

Clientii prefera serviciile de leasing operational si administrare de flote in conditiile in care ofera avantaje precum deducerea integrala a ratelor, precum si reducerea costurilor in urma externalizarii administrarii parcurilor auto, a mai spus Apahidean.

Valoarea reziduala din contractele firmelor de leasing a scazut cu circa 15% in acest an, pe fondul scaderii preturilor de pe piata auto.

Apahidean a explicat ca, in cazul in care piata nu isi revine intr-un an, firmele de leasing vor fi afectate in 2010 si 2011, in conditiile in care valorile reziduale erau altele cand au fost incheiate contractele, respectiv in 2008.

Pe piata romaneasca de leasing mai opereaza companii precum Sixt New Kopel, ALD Automotive, Hertz Lease, Arval Romania, Dirent, precum si firme ale unor companii de leasing financiar.

NewsIn